Välbehövligt stöd. Pengarna från SEOM kommer verkligen till användning för Sollentuna kvinnojour, som bland annat har samtalsstöd för barn, berättar ordföranden Lena Hermelin. Foto: Sollentuna Kvinnojour/SEOM

SEOM stöttar Sollentuna kvinnojour under coronapandemin

Sollentuna Energi & Miljö sponsrar varje år lokala initiativ som bidrar positivt till miljö och klimat. I år väljer bolaget att bredda sin sponsring och donerar 50 000 kronor till Sollentuna kvinnojour för att stötta verksamheten under coronapandemin.

  • Publicerad 05:15, 21 okt 2020

– Nu känner vi att vi vill hjälpa till extra. Vi har alla kunnat läsa om hur våldet i nära relationer ökat när många varit bundna mer till hemmet. Därför ger vi 50 000 kronor till Sollentuna kvinnojour, som stöttar utsatta kvinnor och barn. Det känns bra att kunna bidra till en livsviktig verksamhet i en svår tid, säger Sanna Rehn, marknadschef på SEOM.

"Isolerad tillvaro"

Under våren märkte kvinnojourer runt om i landet att färre sökte stöd, som en följd av pandemin. Mycket fokus har därför legat på att sprida information om att det finns hjälp att få.

– Även i vanliga fall är det ofta otroligt svårt för kvinnor som utsätts för våld i hemmet att söka hjälp. Coronapandemin har gjort det ännu svårare. Det finns en oro för att utsätta sig själv och eventuella barn för ökad risk. Många lever en mer isolerad tillvaro och jobbar hemifrån. Våldsutövare får då tyvärr ännu lättare att kontrollera, säger Vuokko Erman,verksamhetsansvarig på Sollentuna kvinnojour.

Kan göra det lilla extra

Pengarna från SEOM kommer bland annat användas till aktiviteter, SL-kort och inträden till exempelvis museum och simhallar för kvinnor och barn i Sollentuna kvinnojours öppna verksamhet. Den riktar sig till alla kvinnor som utsätts för våld i nära relation, även de som inte bor på det skyddat boendet.

– I den kan vi fånga upp kvinnor som inte är i kontakt med myndigheter. Vi fungerar som en samtalspartner och kan ge information om vilken hjälp som finns att få från kommunen, ge kontaktuppgifter till jurister och ge stöd, säger Vuokko Erman.

Lena Hermelin, ordförande i Sollentuna kvinnojour, berättar att bidrag av det här slaget är viktiga för verksamheten.

– Kvinnorna som kommer till oss befinner sig i en väldigt tuff situation. Med sådana här tillskott kan vi göra det lilla extra för kvinnorna och barnen, det är otroligt värdefullt, säger hon.

"Våga prata med någon"

Efter sommaren har kvinnojouren sett en ökning i antalet stödsökande. Men Vuokko Erman är tydlig med att verksamheten har kapacitet att hjälpa fler. Hon uppmanar kvinnor som lever i en våldsam relation att kontakta jouren.

– Våga prata med någon. Du är inte ensam i det här. Ta kontakt med oss. Du kan vara anonym, det är helt gratis och vi har tolk om du behöver, säger hon.

Stödet till kvinnojouren är alltså en extra sponsringsinsats. SEOM:s ordinarie sponsring handlar om att stötta lokala miljöinitiativ, och den finns kvar som vanligt.

Miljösponsen finns kvar

Nu har 2020 års sponsringstagare valts ut och det handlar bland annat om elcyklar, energismart belysning och en källsorteringsbod.

– Varje initiativ som tas för att förbättra vårt klimat är jätteviktiga och här ser vi att vi kan vara med och göra skillnad, säger Sanna Rehn.

SEOM:s miljösponsring

SEOM sponsrar föreningsliv, ideell verksamhet, skolor och förskolor som är villiga att göra en insats för ett miljömässigt hållbart Sollentuna.

Under 2019 sponsrade SEOM totalt 13 projekt av varierande slag. I år sponsras sex olika miljöinitiativ:

BRF Träklotsen 2 ska genom olika aktiviteter se till att öka engagemanget hos de boende vad gäller sortering av hushållsavfall.

ESS Jolle ska bygga en källsorteringsbod för att förenkla för ungdomarna att sortera sina sopor under sommarlägren.

Rotsunda gårds samfällighet ska byta ut sin belysningsarmatur i området till en energisnålare led-variant.

Turebergsskolan ska skapa en köks- och blomsterträdgård. Aktiviteten ska bidra till kunskap hos eleverna om odling av råvaror som bland annat kommer att användas i hemskunskapsklasserna.

Sollentuna Slalomklubb kommer att anordna skidbytardagar.

Östra förskolorna i Sollentuna ska köpa in elcyklar som kommer att nyttjas av personal när de behöver förflytta sig mellan förskolorna, men även vid utflykter då de mindre barnen kan placeras i cykelns flak.

I början av nästa år öppnas nästa ansökningsperiod, här kan du läsa mer.

Visa merVisa mindre

Kvinnojouren öppen måndag–torsdag

Sollentuna kvinnojour håller öppet måndag till torsdag klockan 08–16:30 och nås på 08-356069 och info@sollentunakvinnojour.se.

Du är välkommen att ringa för kostnadsfri rådgivning och stödsamtal.

Behöver du skyddsboende så ring till socialtjänsten i Sollentuna som dagtid nås på 08-57921240.

Vid pågående misshandel, ring SOS alarm 112.

Mer information finns på www.sollentunakvinnojour.se.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Krock på E4 när polisen jagade vinglande bil

Nyheter Föraren greps misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och grovt drograttfylleri med mera I förmiddags körde en polispatrull efter en bil som framfördes vingligt på E4 Söderut i Sollentuna. Det slutade med att den förföljda bilen krockade in i två andra fordon.torsdag 26/11 14:00

Fritidsgårdarna har stängt – blir digitala i stället

Nyheter Ställer om till verksamhet online och kontakt via sociala medier Fritidsgårdarna i Sollentuna har stängt sina lokaler tillfälligt för att minska risken för smittspridning. Nu ställer fritidsgårdarna och fritidsledarna om sin verksamhet till en digital fritidsgård...torsdag 26/11 5:15

Sollentunahem vann pris – bäst på energieffektivisering

Nyheter Sollentunahem vann förstapriset i tävlingen ”De bästa Klimatinitiativen 2020” i kategorin energieffektivisering när Sveriges Allmännytta anordnade konferensen Klimat- & energikicken på tisdagen.torsdag 26/11 5:15