Sensationella planen för city: 30 nya bostäder vid Sergels torg

SEB:s planerade flytt från Sergels torg kan innebära ett trendbrott. Fastighetsägaren nya planer innehåller ett trettiotal bostäder mitt i kontors-city.

  • Publicerad 16:29, 23 sep 2015

SEB-banken ska flytta från Sergels torg och Malmskillnadsgatan 2017. Fastighetsägaren Vasakronan planerar nu för att göra om kvarteret i grunden i samband med bankflytten.

Och tanken är inte bara att ersätta de tidigare banklokalerna med nya kontor, butiker och eventuellt hotell – utan också ett trettiotal bostäder.

– En av de stora utmaningarna för oss är att förvandla Malmskillnadsgatan från den hemska plats det är i dag till en plats med liv och rörelse. Då tror vi på en mix av olika verksamheter och däribland bostäder, säger Per Thiberg, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan.

Bostäderna ska synas

En förutsättning för de nya bostäderna är att de tillåts ha en framträdande plats i kvarteret.

– Vi vill inte ha bostäder på taket. Vi vill att bostäderna ska synas, att förbipasserande ser att det lyser i fönstren så att det märks att bor människor där, säger Per Thiberg.
 

LÄS ÄVEN Därför är City helt dött

Vasakronans nya planer tyder på att Stockholms stads vision för city – som förordar fler bostäder bland alla kontor och butiker – fått visst genomslag.

AMF Fastigheter som gör om hela Gallerian-kvarteret planerar för cirka 30 hyresrätter och om Vasakronans planer blir av kan det åtminstone bli cirka 60 nya bostäder i kvarteren vid Sergels torg.

Är det här ett resultat av påtryckningar från Stockholms stad?

– Nej inte påtryckningar. Vi samarbetar med staden och det finns en vision för city om att skapa mer liv och öka inslaget av människor som bor där. Det här löser ju inte bostadsbristen men kan bli ett viktigt tillskott och stämmer överens med våra planer för kvarteret, säger Per Thiberg.

Ska göras om ordentligt

Inga av de befintliga husen i kvarteret Hästskon ska rivas, men i vissa delar är det enbart stommen som kommer att vara intakt. Fastigheten i hörnet Malmskillandsgatan/Mäster Samuelsgatan kommer att uppfattas som ett helt nytt hus, enligt Per Thiberg.

Förslaget innehåller också en tolv-tretton meter bred soltrappa som ska gå från Sveavägen upp mot Malmskillnadsgatan.

– Det blir som en variant av Konserthustrappan, fast längre, säger Per Thiberg.

Mer om planerna

På torsdag tar politikerna i stadsbyggnadsnämnden ställning till ett förslag om att inleda plansamråd om planerna.

Vasakronan har inte bestämt om det ska bli hyresrätter eller bostadsrätter i kvarteret.

SEB-banken flyttar sommaren 2017 och för att planerna ska sjösättas måste det finnas en antagen detaljplan innan dess.

Visa merVisa mindre