Oktober. Verksamheter för seniorer i Danderyd hålls stängda fram till sista oktober. Foto: Sacharias Källdén/privat (kollage)

Seniorträffar väntas inte öppna under hösten

Förra veckan beslutade Danderyds kommun att seniorträffar, träffar inom LSS-verksamheten och Välkomstcenter kommer fortsätta hålla stängt under hösten.

  • Publicerad 08:42, 3 sep 2020

Förra veckan beslutade socialnämnden, efter förslag från socialkontoret, att den dagliga verksamheten för seniorer och personer inom LSS-verksamheten fortsatt håller stängt till oktober – i och med coronapandemin.

Besöksförbuden till vårdboenden gäller fortfarande.

– Det är inga roliga beslut att fatta. Men den här målgruppen är också i riskgruppen, och då är vi tvingade att fatta det här beslutet. Det är för att minimera smittspridning, säger Carina Erlandsson (M), socialnämndens ordförande.

Rekommendationer gäller

Inför hösten gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring avstånd, att stanna hemma vid symptom och att undvika kontakt med riskgrupper.

Under september väntas kommunerna i Sverige få en uppdatering av läget:

– Efter vet man mer om hur det blir resten av året. Jag tror att vi nog får leva med hur det är nu, ett tag till. Det är det nya vanliga, säger Carina Erlandsson (m).

Ska hitta alternativ

I samband med socialnämndens sammanträde förra veckan togs ett beslut om att verksamhetschefer inom omsorgen ska arbeta för att hitta alternativa lösningar – för att minska ensamheten hos den äldre befolkningen i kommunen.

– Om det är möjligt att hitta alternativa lösningar, då ska man titta på det. Det har vi meddelat våra verksamheter i Danderyd, säger Carina Erlandsson till DanderydDirekt.