L-O Bäckman (ordförande PRO), Kristina Malm Jansson (ordförande RPG), Göran Ahlberg (ordförande SPF Grindslanten), Agnetha Björklund (ordförande äldrerådet) och Inger Gustafsson (ordförande Demensföreningen) samlade utanför Pingstkyrkan där äldrerådet ska ha möte. Foto: Tomas Stark

Seniorerna vill ha ett eget hus – eller i alla fall en lokal

Sollentunas fyra pensionärsorganisationer brottas sedan flera år med ett gemensamt problem – man saknar lokal för möten och verksamheter. Försöken till dialog med kommunen har hittills varit fruktlösa.

  • Publicerad 06:40, 21 jan 2022

Nu känns det som att de struntar i oss.

– Ibland får vi inte ens svar när vi skriver till dem. Vi vill kunna samarbeta med kommunen, vi vill känna att vi räknas, men nu känns det som att de struntar i oss, säger Agnetha Björklund.

Hon är engagerad i SPF Seniorerna Tunasol och ordförande i äldrerådet som är ett informellt samarbete mellan Sollentunas olika pensionärsorganisationer och Demensföreningen i Sollentuna.

När vi träffar Agnetha Björklund är det möte i äldrerådet, som har fått låna en lokal i Pingstkyrkan tack vare att den kristna pensionärsorganisationen RPG är med i rådet.

– Vi i Tunasol har fått hyra Edsvikskyrkan och PRO har tidigare kunnat vara i där. Vi är tacksamma för det, men det är lite på nåder och ingen långsiktig lösning, säger Agnetha Björklund.

I Pingstkyrkan. Agnetha Björklund och de andra i äldrerådet har möte i kyrkans källare. Foto: Tomas Stark

Portade från Aniarahuset

Hon berättar att svårigheterna med lokaler har funnits sedan 2019, men de förvärrades när större delen av kommunens verksamheter flyttades från Turebergshuset till ersättningslokaler i The Factory i Häggvik.

Pensionärsföreningarna hade tidigare månadsmöten, föreläsningar och onsdagsjazz i Amorinasalen och Tintoramasalen i Aniarahuset, men salarna är nu helt avsatta för politiska möten.

– Vi har svårt att förstå att det är omöjligt att låta våra organisationer hyra dessa lokaler vid 4–6 tillfällen i månaden, säger Agnetha Björklund.

Vill ha ett "Seniorernas hus"

Organisationerna har löpande uppvaktat majoritetens gruppledare, men hittills har det endast utmynnat i förslag om att de ska få tillgång till lokaler på Tors backe eller Malmgården.

– Där kan man snickra och väva, men kan inte ha månadsmöten och föreläsare. Vi skulle vilja ha ett seniorernas hus, säger Agnetha Björklund.

S vill göra bibblan till ett kulturhus med bio

Utredning pågår

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD) berättar att det just nu pågår en utredning kring hur kommunens lokaler ska bli tillgängliga för föreningslivet, inklusive pensionärsföreningarna.

Och hur är det med Amorinasalen och Tintoramasalen, kan de inte få hyra dem igen?

– Det borde inte vara så svårt och vi tittar på det nu för att hitta en lösning.

När kan det vara klart?

– Jag vill inte säga ett datum för då blir det mer fokus på det än på att lösa problemet, men frågan är prioriterad.

Fyra pensionärsorganisationer i Sollentuna

SPF Seniorerna Tunasol.

SPF Seniorerna Grindslanten.

PRO.

RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap).

Utöver dessa fyra organisationer ingår även Demensföreningen i äldrerådet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21