Ruth Holmer har redan haft en student som inneboende hos sig i Skarpnäck. Foto: Eric Thorsson

Seniorer öppnar sina hem för studenter

Det är varken lätt eller billigt att fixa egen bostad för studenter i Stockholm. Därför hjälper ”Ett tak två generationer” seniorer och studenter med liknande intressen att dela på hyra och boende. – Det är socialt och ger en välkommen ekonomisk buffert för pensionärer, säger Ruth Holmer från Skarpnäck.

  • Publicerad 15:17, 24 jul 2018

Antagningsbeskeden till universitet och högskolor har börjat trilla in. Nästa steg för många blir att hitta ett boende i en ny stad. Men det är dyrt att bo i Stockholm och tidigare i år rapporterades det om att bostadskön i Stockholm aldrig har varit längre.

Ett alternativ för de som vill komma undan billigare och dessutom få ett socialt utbyte de sällan stöter på är initiativet Ett tak två generationer.

Via det erbjuds personer som är över 55 år att på ett tryggt sätt hyra ut delar av sina boenden till studenter. Och vilken senior och student som helst paras inte ihop, utan Ett tak två generationer försöker matcha två personer med liknande intressen.

En möjlighet till flera saker

Skarpnäckbon Ruth Holmer, 68, har testat på det.

– Min son hade flyttat ut och jag tyckte att det lät spännande. Jag har alltid testat på nya saker och såg det här som både något socialt och en möjlighet till en liten ekonomisk buffert som man kan behöva som pensionär, säger Holmer.

Ruth Holmer har bott i Skarpnäck i drygt 20 år och har inget sug efter att lämna stadsdelen.

Ruth Holmer gillar att det finns så mycket natur i Skarpnäck. Foto: Eric Thorsson.

– När jag flyttade hit var det första jag tänkte: Om det finns ett kulturhus så måste det finnas ett hjärta i området, och det tycker jag stämmer, säger hon. 

Det var just någon kreativ och kulturellt intresserad student hon ville ha som inneboende.

Detta var dock lättare sagt än gjort för Ett tak två generationer att fixa. Eller i alla fall så tyckte Ruth det. Hon blev otålig och började söka själv i Facebookgrupper efter folk som letade boende. Där hittade hon en student som hon tyckte passade.

– Han studerade på en musikallinje. Det var roligt och spännande att ha honom här. Han kom alltid hem och sjöng, dansade och spelade på sitt elektriska piano.

Gick på studentens uppträdanden

Studenten bodde hos Ruth i sju månader och det uppstod inga problem under den tiden. Båda var självständiga men samtidigt pratsamma och hjälptes åt med sysslor om den andra var borta.

Ruth gick och tittade på flera uppträdanden som studenten hade under tiden han bodde i Skarpnäck.

– Det var väldigt trevligt och han uppskattade det också, säger hon. 

Ruth tog även med sig andra på studentens uppträdanden, bland annat två väninnor som hon nu har värvat till Ett tak två generationer.

– Det var inte svårt att värva dem. Vi är rätt likasinnade.

Ruth själv kan inte ta emot någon student det kommande läsåret eftersom två barnbarn ska bo hos henne då. Men hon kommer ändå vara involverade i Ett tak två generationer.

– En person bakom initiativet frågade om jag ville ta emot en person som pratar spanska – eftersom jag också gör det – innan hon visste att jag inte kunde göra det. Men jag erbjöd mig att hjälpa den personen ändå om den behöver det, med att hitta runt och sådant.

”Allt man behöver finns i Skarpnäck”

Att ”behöva” hitta sin egen inneboende är inte det normala, och för vissa går det snabbt att bli ihopparad.

En av Ruths värvningar har redan blivit tilldelad en student som går på Skarpnäcks folkhögskola.

– Hon blev änka för mindre än ett år sedan och tycker att det här var ett roligt sätt för att börja tänka på nästa del av livet.

Hur tror du det är för unga studenter att bo i Skarpnäck?

– Bra. Det är tryggt och allt som man behöver finns: Ett ganska stort utbud av mataffärer, fotbollsplaner, utegym, kultur och flera badvänliga sjöar. Sedan går det snabbt att ta sig till stan med cykel, bil och tunnelbanan – i alla fall när gröna linjen går som den ska.