Semla? Nu kommer "semlan" i en drickbar och nyttig variant. Foto: Blueberry Lifestyle AB

Senaste nytt på semmel-fronten: Drickbar semla med ”antiinflammatoriska kryddor"

Än är gränsen inte nådd när det gäller mekandet med fastlagsbullen. En hälsobutik i stan lanserar nu semmelsmoothien – med jästflingor, dadlar och banan.

  • Publicerad 16:03, 25 jan 2016

Det är hälsokedjan Blueberry med butiker på flera håll i Stockholm som står näst på tur att försöka nå nya höjder med hjälp av den urgamla fettisdagsbakelsen.

Innehållsförteckningen säger bland annat ekologisk ris- och kokosmjölk, mango, mandlar, cashewnötter, banan, vaniljprotein och näringsjäst.

Dessutom ingår ”antiinflammatoriska kryddor” och allt beskrivs som nyttigt!

Men hallå Ulrika Holm på Blueberry, var är semlan i det här?

– Semlan är inte där om man säger att det är bakningen som gör semlan, men jag säger att det är smaken som gör den. Vi har degsmaken från näringsjästen och istället för mandelmassan har vi mandel, cashewnötter och dadlar och sedan är det kardemumma och vanilj såklart. Kokosmjölken och rismjölken har vi valt istället för den vanliga komjölk man brukar ha om man gör den hetvägg. Det enda vi inte har med är vetemjölet. Men banan och mango gör att den blir lite fyllig på samma sätt, säger hon

Jästflingor, banan och mango. Smakar det verkligen semla?

– Ja, vi blev förvånade.

Men det här med nyttig. Semla är väl själva definitionen av något som bara ska vara gott, inte ska väl semla vara nyttigt?

– Vi och våra kunder tycker det. Vi har haft efterfrågan på det här i flera år.

Har folk frågat efter semmelsmoothie i flera år?

– Ja kardemumma och mandel, det som gör semlan, är populärt. Vi får frågor på allt. Och det har ju varit en hajp runt semlor ett tag, säger Ulrika Holm.

Hur långt kan man gå utan att tappa bort semlan på vägen?

– Att blanda in apelsinblommor och sådant som Haga tårtcompani gjort, där går gränsen för mig. Men det här smakar semla!

Vad kan man tänka sig nästa gång, knäckebrödssemla?

– Semmelsallad kanske. Vi skulle kunna rosta mandel och blanda med gröna blad och så skulle vi kunna göra krutonger av surdegsbröd och en vinägrett med vanilj och kardemumma. Och så något som representerar den krämiga grädden, någon jos kanske, säger Ulrika Holm.

Semmelsmoothien säljs under februari.

Kan man få den varm?

– Absolut. Men då sjunker näringsvärdet.

LÄS ÄVEN

Hans bidrag till semmelkriget: Blodapelsin och blomgrädde

Efter semmelwrappen – korvbrödssemla och tacosemla