Peter Göransson har varit 30 år i begravningsbranschen. Nu arrangerar han och Fonus miljövänliga begravningar för första gången. Foto: Fonus

Senaste ekotrenden – begrav dig miljövänligt

Miljövänlig urna, närproducerad gravsten och svepskjorta i ekologisk bomull. Miljövänliga begravningar är den ekologiska trenden nummer ett på kyrkogården.

  • Publicerad 08:21, 25 jan 2017

Att ha en personlig touch på sin begravning är något som har blivit allt vanligare. Begravningsbyrån Fonus har nu börjat med miljövänliga begravningar.

– Vi arrangerar varje år omkring 25 000 begravningar i Sverige och en återkommande fråga handlar om miljö. Kunderna vill kunna välja miljövänliga alternativ, säger Peter Göransson, marknadschef på Fonus.

Många har gått ur svenska kyrkan i år

Fonus har lyssnat på sina kunder och erbjuder nu en rad olika ekologiska och miljövänliga alternativ. Bland annat kan man välja en miljövänlig gravsten, miljökista, miljöurna, miljögravsten, svepskjorta i ekologisk bomull, miljömärkta trycksaker i kyrkan, fossilfri biodiesel vid transporter, ekologisk och närproducerad mat vid begravningsfikat samt miljömärkta och närproducerade blommor på kistan och kring graven.

Minst fem kriterier måste väljas för att begravningen ska kallas miljövänlig.

– Vi tror verkligen att det finns ett ökat intresse för det här. Många människor lever idag miljömedvetet och när det då blir dags för begravning vill man framhålla den sidan hos personen som avlidit, säger Peter Göransson.

Vad är en miljövänlig gravsten?

– Stenen ska inte ha blivit importerad utan blivit bruten och producerad i Sverige. En sten som bidragit med lägre utsläpp och mindre miljöpåverkan helt enkelt, säger Peter Göransson.

Fullbokade visningar i Astrid Lindgrens hem

Fonus har på eget bevåg gjort en undersökning och frågat om folk önskar en miljövänlig begravning. 7 av 10 personer som deltog i undersökning svarade ja på den frågan.

Miljöbegravningarna börjar till en början i Göteborg. Om det visar sig vara populärt och fungera kommer Fonus erbjuda eko-jordfästningar i övriga landet också inom en snar framtid.

Och att det är dyrare håller inte Peter Göransson med om.

– Nej, precis som med bröllop är det snarare själva omfattningen som avgör hur dyrt det blir. Visst, en miljökista kostar mer en den vanlig standardkista, och kravodlade rosor är lite dyrare än vanliga, men det är storleken på begravningen som avgör vad totalsumman landar på, säger han och avslutar:

– Miljö och eko är definitivt en trend. Det återspeglar sig även i begravningsbranschen.

Skräckskrivaren: Här är det läskiga Vasastan