Socialdemokraterna fick i september stöd i kommunstyrelsen för sitt förslag om Apelvägen. Partiet vill sänka husen mot Tyresövägen en våning och med den ändringen rösta igenom detaljplanen.

Fem Tyresöbor har överklagat kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten. De flesta av dem var i våras med om att få rätt mot kommunen i mark- och miljööverdomstolen.

Vill att beslut upphävs

Nu vill de att det senaste beslutet upphävs och menar att kommunstyrelsen ”helt enkelt röstat om något som de över huvud taget inte har rätt att göra”.

https://www.mitti.se/nyheter/detaljplanen-for-apelvagen-upphavs/lmteC!8645675/

De menar bland annat att kommunen – efter överdomstolens beslut – behöver börja om med hela planprocessen.

Kommunen har svarat att det ”saknas stöd i såväl lagstiftning, praxis och förarbeten för en sådan slutsats”.

Har överklagat

Kommunstyrelsen beslutade på samma möte att detaljplanen ska upp i fullmäktige torsdagen den 19 november. Överklagandet sätter inte stopp för det, menar Sara Kopparberg samhällsbyggnadschef.

– Det är två olika frågor. Förvaltningsrätten prövar om kommunen hade rätt att ta beslutet, rätten värderar inte innehållet i detaljplanen. Vår bedömning är att den går att överklaga först om fullmäktige antar den.

En samfällighetsförenings överklagan har avvisats av domstolen eftersom föreningen inte kunnat visa att den äger fast egendom i Tyresö.

https://www.mitti.se/nyheter/s-forslag-om-apelvagen-vann-med-minsta-mojliga-marginal/lmtir!9037065/