TIDIGT. Café Petit Four i Väsby Centrum har som många andra konditorier börjat tidigt med semlor. Foto: Charlotte Arwedsson

Semlor redan före jul i Väsby

Vissa tycker att semlor i januari är för tidigt. Men Café Petit Four i Väsby Centrum sålde saffranssemlor redan före jul. – Det finns ingen tradition längre, men man måste ju hänga med, säger ägaren Dragomir Puric.

  • Publicerad 09:00, 24 jan 2021

Degen är viktig och måste bli perfekt.

På Café Petit Four finns denna januaritorsdag både vanliga semlor och minisemlor på en bricka i disken. Och de gräddiga bullarna går åt.

– Vi säljer runt 30 om dagen, det beror lite på vilken veckodag det är, säger Dragomir Puric som haft konditoriet i Väsby Centrum i fyra år.

Men hade han själv fått bestämma hade de väntat med semmelbak och försäljning.

– Personligen tycker jag att det är för tidigt, men man måste hänga med. Det finns ingen tradition längre, säger han och "erkänner" att de även började med lussekatter före alla andra.

Följaktligen fanns saffranssemlorna i disken redan före jul och vanliga semlor sedan någon vecka tillbaka.

– Många säger att de tycker det är tidigt, men köper ändå, säger han.

Ska byggas från grunden

En bra semla ska byggas från grunden och det finns inget utrymme för fusk.

– Degen är viktig och måste bli perfekt. Vi har ett eget recept på fyllningen och proportionerna mellan socker, grädde och florsocker måste vara bra.

Coronapandemin har slagit hårt även mot Petit Four, ett av Väsbys äldsta konditorier.

– Innan corona kom gick det bra, men nu kämpar vi verkligen hårt. Vi kämpar med hyran och för att överleva. Jag kom hit klockan tre i natt för att hjälpa vår bagare, säger Dragomir Puric.

SEMLOR. Café Petit Four i Väsby Centrum började med semlor efter jul. De har ett eget recept på fyllningen. Hemligt, så klart. Foto: Charlotte Arwedsson