Foto: Åsa Sommarström

”Semestern ska inte bli ett arbetsläger”

En ny altan, ett uppfräschat badrum eller ett ombyggt sovrum. För många är semestertider lika med renoveringstider. Men drömmen om det perfekta boendet kan lätt skena iväg. Här ger Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård sina bästa råd för att lyckas med semesterbygget.

  • Publicerad 16:33, 26 jul 2016

En ny altan med sofflounge, fina mattor, lampor och framför allt – ett utekök. Det är en av sommarens renoveringstrender, enligt byggingenjören och tv-profilen Anders Öfvergård, även känd som programledare för tv-programmet ”Arga Snickaren”.

– Alla är så glada i värmen i Sverige. Man vill flytta ut hela vardagsrummet och köket, ha en grill och ett utekök, så att man kan stå ute och laga mat. Det är ju jättemysigt – men var ska du förvara alla saker till hösten? Ska du bygga ett förråd också? Vart tog picnic-filten vägen? frågar han sig.

Har du ett utekök själv?

– Jag har en grill med en kokplatta. Sedan kan man öppna upp en stor skjutdörr ut till altanen. Det är ett sätt att lösa att inte ha arbetsläger varje vår och höst som möblerna ska fram, berättar Anders Öfvergård.

Vi träffas under en inspelning av ”Arga Snickaren” som ska sändas i höst. Precis som tidigare somrar spås hemmafixande stockholmare springa i väg till byggvaruhusen under semestern. Hela 2015 var ett rekordår för bygghandeln och försäljningen har ökat även i vår.

Det säger Andreas Svensson, konsult på Hui Research (tidigare Handelns utredningsinstitut).

– Året har inletts på ett fint sätt. Under sommaren är det privatkonsumenter som står för handeln, när hantverkarna har semester, säger han.

Och Anders Öfvergård betonar att han gärna ser att stockholmarna fortsätter att vara kreativa och snygga till sina hem.

Men han är full av förmaningar. Till det viktigaste hör – bygg bara det som behövs och ta inte i för mycket. Du vill väl kunna njuta av den där nya altanen, helst redan i sommar?

– Vi vill skapa, men skapa det som behövs. Många har mycket att göra hela året och semestern ska inte bli ett arbetsläger, där barnen tittar ännu mer på läsplattan. Är du ledig i fyra veckor, planera då ett projekt som ska ta tre dagar. Det kommer ändå att ta nio dagar. Avsätt sedan tid till annat, som att umgås, spela brännboll och var med familjen om du har en sådan, råder Anders Öfvergård.

Hans bild är att alla kan bli en hemmasnickare – bara du har rätt inställning.

– En del klappar sig för bröstet och säger att ”det här fixar jag själv”. Men ofta fungerar det inte. Det anses pinsamt att fråga hur grannen gjort och det är jobbigt att ställa många frågor på byggvaruhuset. Men de som lyckas bäst är de som vågar fråga tills de förstår. De får hjälp, säger Anders Öfvergård.

Vid sidan av en ny altan märker han att svenskarna börjar fokusera allt mer på att renovera hallen.

– Hallen är det bortglömda rummet. Men det är ett av de mest nödvändiga rummen och det du ser först när du kommer in och sist när du går ut. Då kan du bli glad när du kommer hem eller få dåligt samvete när du går därifrån, resonerar han.

Här kommer ytterligare två råd från Anders Öfvergårds som präglar allt som ska renoveras hemma – var personlig och praktisk.

– När jag kommer hem till dig vill jag se att det är du som bor här. Gillar du rosa, ha en rosa vägg. Det är helt ointressant att bara göra som i en inredningstidning. Och tänk funktion och förvaring. Ha fem lådor i hallbyrån om ni är fem i familjen och bygg krokar till barnen. Annars ligger alla jackor på golvet. Och bygg inte en för stor hatthylla, det är bättre att bara ha framme de kläder som du använder den här säsongen.

Vad är ditt eget vanligaste misstag?

– Att jag kan bli lite militärisk och inte njuta av det jag gör. Då kanske jag inte äter lunch på två dagar, bara för att jag vill bli klar först.

Fakta

Arga snickarens förmaningar:

– ”Tänk igenom renoveringen flera gånger innan du börjar”.

– ”Bygg det mest nödvändiga först”. Det blir inget roligt att ha ett nytt badrum, med bubbelbadkar, om sovrummet inte är klart.

– ”Skratta åt dina misstag.”

– ”Glöm inte barnen.” Skaffa barnvakt om du ska renovera en vecka, eller börja med att bygga en koja till dem, så kan de vara med och måla när de vill.

– Dra inte el och renovera inte badrum om du inte har behörighet till det.

– Ha så få verktyg som möjligt och lär dig använda de som du har. Köp kvalité – börjar du köpa onödiga verktyg kan det vara ett tecken på att du lessnat på renoveringen.

Dessa verktyg behövs:

Vattenpass, skruvdragare, en såg, en sticksåg, en hammare, tumstock, penna, en gersåg.

Källa: Anders Öfvergård
Visa merVisa mindre