Seluah Alsaati vill stärka kvinnor som också är eller har varit i destruktiva förhållanden. Foto: Fredrik Skogkvist/Natur&Kultur

Seluah Alsaati vill stärka tjejer i ny bok

Efter att hon blivit utsatt för psykisk misshandel i en relation blev skrivandet ett sätt att bearbeta och läka. Nu släpper Seluah Alsaati debutromanen "Inte din baby", och hoppas kunna stärka kvinnor som går igenom samma sak.

  • Publicerad 15:59, 14 maj 2020

De har faktiskt också varandra – och det är en styrka.

I början var han charmig, rolig, snäll. Men relationen skulle snart ta en ny vändning. Mannen som Seluah Alsaati blivit kär i blev allt mer manipulativ, elak, svartsjuk.

Till slut började hon tro att det var hon själv som var galen.

– Man börjar tvivla på allt. De är bra på att bryta ner en och förminska en så att man själv börjar tro på det de säger. Jag mådde sjukt dåligt, men var samtidigt sjukt kär. Jag är så oerhört tacksam över att jag lyckades lämna när jag lämnade.

”Inte din baby” kom först till som en monolog, sprungen ur känslorna kring det hon hade varit med om. Den sattes upp på Stockholms stadsteater, där Seluah själv framförde föreställningen.

– Det var tufft att både skriva den och att sedan spela den. Jag hade inte ens kommit över honom i början. Men det var viktigt att det fick vara så.

Vill hjälpa andra

Med tidens gång har det blivit lättare att prata om vad hon varit med om. När Seluah för några år sedan fick frågan om att skriva en bok var svaret enkelt. Med monologen som utgångspunkt byggde hon på berättelsen med nya karaktärer och en delvis ny handling.

– Men mycket utgår fortfarande från mig. Nu vill jag stötta andra tjejer, och
samtidigt få killar att få upp ögonen för problemet.

Den 15 maj släpps boken, som främst utspelar sig i Akalla, Husby och Rinkeby. Områden som ligger Seluah varmt om hjärtat.

– Jag bodde i Akalla till jag var 19 år. I boken är vi på pizzerian i Akalla, i Rinke-by Folkets Hus, på Granholmstippen, ja överallt egentligen. Det är hemma, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det känns väldigt viktigt för mig att spegla förorten inifrån; vårt språk, vårt sätt att vara, hur det faktiskt är. Ofta skildras den bara på ett skevt sätt från andra sidan.

Trots bokens tunga tema är den inte bara mörk, menar hon. 

– Jag har försökt lägga in mycket skämt och humor, för tjejerna i boken har det inte bara svårt. De har faktiskt också varandra – och det är en styrka.

Seluah Alsaati

Ålder: 36 år.

Bor: Skärholmen.

Familj: Två barn, 7 och 8 år.

Intresse: Skrivande i olika former.

Gör: Har skrivit poesi, rap och dramatisk. Organisatör, folkbildare. Släpper sin första bok "Inte din baby" den 15 maj på bokförlaget Natur & Kultur.

Finns att följa på Instagram som @seluah.

Visa merVisa mindre