Seger för IFK Stocksund i historisk premiär

Det satt långt inne men till slut blev det seger borta för IFK Stocksund i premiären i division 2 norra i lördags, 1–0 borta mot Sundbybergs IK. Nu laddar nykomlingen för hemmapremiären på lördag då Karlbergs BK gästar Danderyds Arena.

  • Publicerad 15:48, 9 apr 2018

– Det var lite extra nervöst med en premiär i en ny division och vi mötte ett starkt Sundbyberg som har varit i division 2 några år. Men nu har vi tagit våra historiska första poäng i tvåan, säger IFK Stocksunds manager Onur Ekici.

Lagets spel hämmades en aning av att Sundbybergs IP är en relativt liten konstgräsplan och hemmalaget backade hem för att främst satsa på omställningar. Så småningom började dock IFK Stocksunds större bollinnehav ge resultat i form av målchanser.

Trimi Makolli satte straff

– Vi ville verkligen ha tre poäng och skapade allt mer. Fabian Boström, en egen produkt och yngst på plan, hade ett skott i ribban bland annat, säger Onur Ekici.

Det skulle dock dröja ända till den 86:e minuten innan Trimi Makolli, som haft skadekänning och därför inledde på bänken, satte 1–0 på straff.

”Bollen skulle bara in”

– Det var självklart att han skulle slå den, med sin rutin och erfarenhet. Han var bestämd, bollen skulle bara in.

Efter målet lyfte Sundbyberg upp allt de hade och skapade ett visst tryck, men IFK Stocksund höll tätt och fick därmed en utmärkt start på serien.

Karlbergs BK i hemmapremiären

Närmast väntar Karlbergs BK hemma på Danderyd Arena klockan 16 på lördag. De spelade 0–0 i sin premiär, hemma mot Karlslund, och Onur Ekici gissar att de kommer att backa hem och satsa på kontringar.

– De kanske vill annat, men nu kommer de hit till oss och då tror jag inte att de vågar och klarar att föra spelet.

Rekordmånga IFK:are på bortamatch

Intresset kring IFK Stocksund har ökat i och med avancemanget till division 2 och Onur Ekici hoppas på mycket publik i hemmapremiären.

– Vi har fått lite nya fans och mot Sundbyberg hade vi kanske 75–100 IFK:are på plats, mer än någonsin tidigare på en bortamatch. Jag tror att vi har i alla fall över 200 på plats på lördag.

Potentiell publikfavorit spelklar

Då kommer Trimi Makoli vara redo att spela från start. Även Taha Ali, nyförvärv från just Sundbyberg, är tillgänglig då.

– Han är väldigt teknisk och bra en mot en, han kommer att bli en publikfavorit, säger Onur Ekici.

Halva truppen ny för året

Totalt är omkring halva 22-mannatruppen nya för året, berättar han.

IFK Stocksund har haft en tuff försäsong i den bistra vintern eftersom Danderyd Arena inte är uppvärmd. ”Det har varit så halt att vi har tvingats ställa in många träningar och gå till gymmet i stället”, säger lagets manager Onur Ekici. Foto: Hugo Norgerg.

– Ja, vi har tagit in en del nya, sådana vi har haft ögonen på. Och de flesta är från närområdet. Vi har också några egna produkter och vi hoppas på att kunna lyfta upp ännu fler från vårt U19-lag, som nu spelar i näst högsta divisionen, framöver.

Vad har ni för målsättning i år?

– Vi vill vinna. Det vill väl alla lag, men vi vill vara lite kaxiga och säger det rakt ut. Vårt mål är att vinna serien.

Fakta

Blev med seniorlag först 2017

IFK Stocksund grundades år 2007 och har sedan dess vuxit till en förening med över 600 aktiva medlemmar.

Målet är att 2020 vara en komplett förening där varje spelare kan hitta sin egen nivå och utvecklas, ända från fotbollsskolan till seniorverksamheten.

Länge hade klubben enbart ungdomsverksamhet, men till säsongen 2017 slogs klubben samman med Juventus IF från Västerås, som hade ett herrlag men inga ungdomslag.

Första säsongen slutade med serieseger i division 3 och IFK Stocksund gick upp till division 2 där man spelar 2018.

På lång sikt är målet högt. IFK Stocksund har ett projekt med namnet ”Vägen mot allsvenskan”.

Visa merVisa mindre