Vinnare. Klass 8A i Västbergaskolan gläds åt regionsegern. Foto: Privat

Seger för åttondeklassare med miljötänk

Klass 8A på Västbergaskolan har fått rejält klirr i kassan. Eleverna har vunnit 10 00 kronor med sin affärsidé "Vinnande återvinning". "Jag är mycket stolt över våra elevers sätt att ta sig an en viktig skoluppgift och samhällsuppgift", säger rektorn Ann Karin Hellsten.

  • Publicerad 06:40, 11 nov 2020

I höst har 4 500 högstadieelever på 182 skolor i Sverige gnuggat geniknölarna i E-kampen. Utmaningen var att hitta på en bra affärsidé och utveckla den, under två dagar.

För klass 8A på Västbergaskolan gick det riktigt bra. Klassen vann en av fem regionvinster och får 10 000 kronor.

Dessutom är 8A en av fem klasser som nu har chansen att ta hem den nationella segern. I så fall blir det prisutdelning hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) som arrangerar tävlingen ihop med START-centrum.

En idé i tiden

"Vinnande återvinning" heter affärsidén som Maya Aziz, Julia Öhrling, Ester Kapadia och Oliver Grönwald arbetat fram. Den går ut på att hämta människors sopor och pantbrukar-/flaskor och återvinna dem mot en avgift. Ett sätt att hjälpa äldre som kanske har svårt att bära och att minska stressen hos dem som tycker att återvinnandet tar för mycket tid.

En affärsidé som gynnar miljön, alltså. Det ligger rätt i tiden, tyckte juryn, som berömde både idén, beskrivningen av den, genomförandet och de lärdomar gruppen berättat att de gjort.

Stolt rektor

Ann Karin Hellsten, rektor för Västbergaskolan är stolt.

– Jag är mycket stolt över våra elevers sätt att ta sig an en viktig skoluppgift och samhällsuppgift. De har genom kreativa arbetsformer och idéer visat att de är beredda att ta för sig och hitta nya lösningar för framtiden, säger hon i ett pressmeddelande.

E-kampen genomfördes för tredje året i rad, i årskurs 7–9. Tanken är att eleverna ska få kunskap om entreprenörskap och företagande, få arbeta kreativt och komma på egna affärsidéer.