Sedlar från rån sprids i butikerna

Snart ska sedlarna bytas ut i Sverige. Nu försöker kriminella bli av med rentvättade rånpengar innan det är för sent. – De rensar sina byrålådor, säger Per Geijer på Svensk handel.

  • Publicerad 14:46, 1 sep 2014

Butiker i Stockholm får in allt mer pengar som kommer från värdetransport­rån. Pengar som av säkerhetsskäl färgats under rånen, men som tjuvarna lärt sig att tvätta och som sedan kan användas för att handla.

– Det har blivit ett högt inflöde av sedlar som har färg på sig och det är ett jättebekymmer. Pengarna är så vältvättade att det märks för sent, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk handel.

Att tvätta pengar är i det här fallet bokstavligt menat. För med olika fysiska medel lyckas rånarna att få bort färgen som avslöjar att de är ett rånbyte. Det kan till exempel vara så att tjuvarna slipar ner sedlarna för att få bort färgmärkningen. Men samtidigt blir då sedlarna tunnare och mer slitna.

Enligt Per Geijer påminner 500-kronorsedlarna då mer om de gamla och tunnare 20-lapparna.

– Brottslingarnas teknik har förfinats och börjar bli bättre. Det är nog inte så att vädetransportrånen har blivit fler, utan de har bara har blivit bättre på att tvätta, säger han.

Svensk handels egen statistik visar på att ökningen av tvättade sedlar började under 2013. Då tredubblades de upptäckta pengarna jämfört med året före.

Under 2014 har utvecklingen inte mattats av på något sätt. Och enligt Per Geijer rör det sig om miljontals kronor som är på vift i hela landet.

– Det är spritt över hela handeln och hela Sverige, men Stockholm är nästan löjligt överrepresenterat, säger Per Geijer.

Exakt varför ökningen sker nu är inte helt klarlagt, men Per Geijer tror att det kan ha ett samband med Riksbankens utbyte av sedlar som har påbörjats.

Redan vid förra årsskiftet blev de äldre versionerna av femtio- och tusenlappen ogiltiga. Och till juni 2017 ska alla nuvarande sedlar ha bytts ut mot nya versioner.

– Det kan vara så att flödet av pengar har satts i gång av att pengarna måste växlas in. Tjuvarna rensar sina byrålådor, säger Per Geijer.