Sedeltryckeriet i Tumba flyttar till Malta

Sedeltryckeriet i Tumba lägger ned sin verksamhet och flyttar till Malta. Tryckeriet har varit en del av Tumba ända sedan 1755. 170 anställda är varslade efter flyttbeskedet.

  • Publicerad 07:03, 11 maj 2018

Tumba pappersbruk har funnits sedan 1755 och är världens äldsta i sitt slag. 2002 köptes tryckeriet av det amerikanska företaget Crane från Riksbanken. Men nu flyttar företaget sedeltryckningen till Malta, rapporterar Aftonbladet. 

– Det är sedelhistoria som går i graven, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken till tidningen.

170 tjänster berörs av flytten. Pappersbruket, designteamet och supportfunktionerna kommer dock att bli kvar i Tumba.

– Jag har ett inbokat möte med företagsledningen, säger Ebba Östlin till Aftonbladet.

Tumba bruk på 1950-talet. Foto: Wikimedia

Enda sättet att få kontroll var att öppna ett eget pappersbruk

Elin Ekeroth Kjellgren

Bruket har ända sedan 1755 varit en viktig arbetsplats i Tumba. Det var då ”Sveriges Rikes Ständers Bank” (nuvarande Riksbanken) beslutade att starta tillverkning av sedelpapper i Sverige.

Lätta att förfalska

Sedlar hade blivit allt vanligare, men var till en början ganska lätta att förfalska.

– De kom fram till att enda sättet att få kontroll var att öppna ett eget pappersbruk, sade Elin Ekeroth Kjellgren, intendent på Tumba Bruksmuseum till Lokaltidningen Mitt i samband med en artikel om Tumba bruk

Elin Ekeroth Kjellgren på Tumba Bruksmuseum. Foto: Anders Björklund/Arkiv

Nära men ändå inte

Valet föll på Tumba. Här fanns tillgång till vattenkraft genom Tumbaån, men också möjligheter att via Tullingesjön frakta papperet till tryckeriet i Stockholm. Tumba låg lagom nära Stockholm men ändå tillräckligt långt borta för att försvåra för spioner. I papperet lade man in säkerhetsdetaljer som vattenmärke för att försvåra förfalskning.

Sedlar för flera nationer

Foto: Most Photos

Sedeltillverkningen i dag sker med maskiner. På Crane AB ett par stenkast från bruksmuseet tillverkas sedlar till flera länder i världen. På Tumba Bruksmuseum kan besökarna varje vecka få se hur det gick till att tillverka papper för hand.