Bengt Johansson på Loppan second hand. Foto: Åsa Sommarström

Second hand är årets julklapp

Vill man spara pengar och miljö kan man köpa julklapparna second hand. Vi begav oss på fyndjakt i en av Vallentunas butiker för bättre begagnade kläder.

  • Publicerad 11:41, 23 nov 2018

I veckan utsågs återvunna kläder till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, HUI. Alltså plagg som antingen tillverkats av återvunna material eller second hand.

Att köpa begagnade kläder är ett bra sätt att visa omsorg om såväl miljön som den egna plånboken. Äldre kläder är oftast av bättre kvalitet än nytillverkade och håller längre. De kostar bara en bråkdel av nya. Och ofta går överskottet till välgörande ändamål eftersom många biståndsorganisationer driver second hand-butiker.

Kvalitet till lågpris

Loppan second hand i Vallentuna centrum är inte en sådan butik. Men här som på andra ställen går det att göra riktiga fynd.

Bra kläder dumpas direkt i pris när de säljs begagnade, säger Bengt Johansson som för två månader sedan tog över Loppan tillsammans med sin fru Pia Schröder.

Vi förstår vad han menar när vi ser oss om i butiken. En jacka från Moschino går för i sammanhanget blygsamma 495 kronor. En skjortblusklänning från Marimekko för 425 kronor. Ett nattlinne med matchande negligé i rött siden och svart spets, en vanlig julklapp, kostar 100 respektive 120 kronor. Alla plaggen är helt felfria och i nyskick.

De randiga tygskärpen är från YSL och säljs för ett par hundralappar styck

 

Vi hittar fler fynd i disken. Där finns massvis med bijouterier och accessoarer. Bland annat några 80-talsskärp från Saint Laurent för 195 kronor styck. Och ett par felfria solglasögon från Marc Jacobs för 150 kronor.

Selektiva

Bengt Johansson är ändå förvånad över att inte fler Vallentunabor upptäckt second hand.

– Jag tror att många kan vara lite rädda för second hand. För begagnat. Men allt vi tar emot måste vara helt och rent. Min fru är väldigt selektiv och ofta tar vi bara emot 20 – 30 procent av det som lämnas in.

Fakta

Fler second hand-butiker i Vallentuna

Lindra second hand, Svedjevägen 2.

Porslin, leksaker, kläder. Överskottet går till biståndsorganisationen Human Bridge.

Kupan, Tellusvägen 7.

Kläder, porslin, möbler, cd-skivor och dvd, leksaker, husgeråd. Överskottet går till Röda korset. Kafé i anslutning till butiken.

 

Visa merVisa mindre