Sebastian Stakset är tillbaka på Svartågatan i Bagarmossen där han växte upp. Foto: Carlos Montecinos.

Sebastian Stakset ber om ursäkt för våldet

Efter flera års mobbning blev han själv en som rånade och slogs. Nu har Sebastian Stakset lämnat både hiphopgruppen Kartellen och sitt tidigare liv. På nya soloskivan ber han om ursäkt för det som varit.

  • Publicerad 16:26, 11 maj 2017

Som tidigare frontfigur i  hiphopgruppen Kartellen har Sebastian Stakset kritiserats för att sprida hat och våld.  Och han är dömd för både grov misshandel, rån och vapeninnehav. Själv har han kontrat med att Kartellen, genom sina texter, gav en röst åt unga från utanförskapsområden som inte hade någon chans.

Men för hans egen del var det inte misär i hemmet eller bostadsområdet som ledde in på den kriminella banan. Sebastian Stakset tillbringade sina första 14 år på Svartågatan i Bagarmossen med föräldrar som arbetade på posten respektive en välgörenhetsorganisation.

– Jag hade det bra hemma och en trygg uppväxt med mamma, pappa och min bror, säger han.

Med ljus i sinnet minns han den närliggande lekparken som då var hela deras värld och hur han och brorsan brukade köpa lördagsgodis på pizzerian.

Men i skolan förändrades allt. Under flera års tid mobbades han både fysiskt och psykiskt. Hans familj gjorde allt vad de kunde för att stötta honom och hade upprepade samtal med skolan, men ingenting hjälpte.

– Min mamma tog till och med anställning i skolan för att se vad som hände, men jag fick ingen hjälp ändå, säger Sebastian Stakset.

Tillslut slutade han berätta för sina föräldrar. Mobbningen blev ett normaltillstånd. Djupt olycklig och tärd av rädsla och hat började han dricka alkohol och ta droger. Och sökte sig till andra som också kände sig utanför och började begå brott.

– Jag levde i en lögn och trodde att jag hade rätt att bete mig illa på grund av det som hänt mig. Men oavsett vad som hänt så berättigar det inte mig att slå andra, säger Sebastian Stakset.

Idag är han frälst och inte längre medlem i Kartellen men väl i den kristna frikyrkoförsamlingen Icthus. På nya soloskivan ”Ett budskap om kärlek”, som kommer efter sommaren, vill han söka förlåtelse. Även om alla som drabbats kanske inte kan ta in det.

– Andra får känna som de känner. Men mitt förlåt kommer från hjärtat. Jag har gjort grejer offentligt som påverkat många negativt. Därför vill jag även säga förlåt offentligt, för att visa unga människor att det är möjligt att vända och ta en annan väg.

Ett av titelspåren heter ”Förlåt” ett annat ”Jag vill ge dig allt”. Texterna har han skrivit tillsammans med pastorn i församlingen, Hernan Clavijo. För Sebastians del innebär gudstron att han blivit mer ansvarstagande på alla plan och fått en helt ny relation till sin familj.

– Tidigare hade jag inte förmågan att visa kärlek, och prioriterade mina vänner framför mina barn. Men nu tar jag ansvar och är där för dem. Kärlek är inte bara ord utan dina handlingar.

Hur ska man göra för att förhindra att andra hamnar där du var?

– Visa varandra mer kärlek och bry sig om varandra. Skolor måste ha bra kontakt med föräldrar och se vad som händer. Och plocka upp både mobbade och mobbare. Det behövs mer resurser.

Vad hade kunnat ändra situationen för dig?

– Att de hade tagit tag i mobbningen. Jag blev aldrig helad och läkt utan jag fick byta skola. Jag hade velat ha ett erkännande att det var fel hur jag blev behandlad i skolan.

Sebastian är fortfarande kritiskt till hur mycket i samhället fungerar och menar att mer resurser behövs till utanförskapsoråden. Men han tror också på kärlekens läkande kraft och vad var och en kan göra själv.

– Om alla gör något gott och osjälviskt varje dag för en annan människa så blir världen en varmare plats. Det handlar om små saker som förändrar, säger han.

Läs också: Dubbelt så många anmäler mobbning