Coronamask. Maritha Svensson tog den vinnande bilden. Juryns motivering: Coronasommaren 2020 i ett folktomt Gamla stan har enkelt men träffsäkert fångats i den dubbelkopierade bilden av en ansiktskmask på en äldre person med det turistfria och öde Stortorget som lyser igenom. Foto: Maritha Svensson

Se vinnarbilderna i vår fototävling

Nu är tre vinnare utsedda i vår fototävling där vi bad er tolka Gamla stan under coronapandemin. Första pris går till Södermalmsbon Maritha Svensson.

  • Publicerad 13:58, 22 aug 2020

Under sommaren har StockholmDirekt tillsammans med Samfundet S:t Erik och organisationen "Hållbart & Lustfyllt Gamla stan" ordnat en fototävling med temat sommaren 2020 i Gamla stan. Tävlingen kom till som en idé för att locka folk till Gamla stan, som var mer eller mindre öde i början av coronakrisen. Nu har fler och fler turister hittat dit. Reglerna för tävlingen var enkla: bilderna skulle vara nytagna i Gamla stan och tävlingen pågick till den sista juli.

Nu har en jury kommit fram till tre vinnare. Första pris får Södermalmsbon Maritha Svensson för sin bild av Stortorget. "Coronasommaren 2020 i ett folktomt Gamla stan har enkelt men träffsäkert fångats i den dubbelkopierade bilden av en ansiktskmask på en äldre person med det turistfria och öde Stortorget som lyser igenom" lyder juryns motivering.

– Jag satt på bussen och lekte med min mobiltelefon när jag fick idén till bilden. Sen fotade jag och fogade samman två bilder i ett redigeringsprogram. Jag fick höra om fototävlingen av en vän på Facebook, jag hade egentligen ingen tanke på att vara med först. Men jag blev nöjd med bilden så jag skickade in den, säger Maritha Svensson, som under sommarhalvåret håller till mest i Småland.

– När jag är här nere fotar jag mycket djur och natur, på vintern i Stockholm blir det mer gatufoto.

Fototävling i coronaöde Gamla stan

För sex år sedan började Maritha Svensson, numera pensionerad från sitt arbete på ett försäkringsbolag, att fotografera. Hon har ett instagramkonto, @marithasvensson, där man kan se flera bilder.

– Jag är självlärd och intresset för att fotografera har vuxit fram, men jag har alltid haft en lust och känsla för bild. Jag startade med en kompaktkamera och sedan skaffade jag en systemkamera. Vinnarbilden har jag dock tagit med min mobiltelefon. Det känns kul eftersom det visar att man egentligen inte behöver någon dyr utrustning.

Maritha Svensson är väldigt glad över priset.

– Det känns jättekul. Jag kan inte påminna mig om att jag har vunnit någon tävling sedan jag var barn och vann en skidtävling.

På andra plats i tävlingen kom Pamela Henderson och på tredje plats Jonas Enander. Samfundet S:t Erik kommer att ordna en prisceremoni för vinnarna.

Nedan kan du se andra- och tredjepristagarna samt några bidrag till som vi fått in.

Vinnare. Maritha Svensson tog den vinnande bilden i fototävlingen. Foto: Ulla Geertsen- Elm

Juryns motivering

1a pris: Coronasommaren 2020 i ett folktomt Gamla stan har enkelt men träffsäkert fångats i den dubbelkopierade bilden av en ansiktskmask på en äldre person med det turistfria och öde Stortorget som lyser igenom. Foto av Maritha Svensson.

2:a pris: De två affärsinnehavarna på Köpmantorget som sitter med coronaavstånd utanför sina respektive butiker och väntar på kunder som aldrig infinner sig speglar på ett genuint sätt sommaren 2020 i Gamla stan. Foto av Pamela Henderson.

3:e pris: Den humoristiska bilden på raggarna som inte uppträder som förväntas av besökare i Gamla stan visar på ett av de udda inslagen i stadsbilden denna annorlunda sommar. Foto av Jonas Enander.

Juryn har bestått av Lars Epstein, fotograf och engagerad i organisationen "Hållbart & Lustfyllt Gamla stan", Sacharias Källdén, fotograf på StockholmDirekt, samt Laila Reppen på Samfundet S:t Erik.

Visa merVisa mindre