I flera år har Täby slalomklubb drivit frågan att få åka skidor i Ullnatippen. Det har krävts en godkänd avslutningsplan för att komma ett steg närmare målet. Nu är överklaganstiden över beskedet om en godkänd plan kommer inom kort till kommunen.

– Det är ett helt nytt läge för oss. En skidbacke skulle betyda otroligt mycket för många i Täby, eftersom många har en relation till Ullnabacken, säger ordförande för Täby slalomklubb Per Werngren.

Bygglov måste till

Täby slalomklubb vill, utan kommunens finansiering, låna marken från ABT, som idag driver verksamhet på tippen och sätta upp liftar och spruta snö så att allmänheten och klubben kan börja åka.

ABT som arrenderar backen måste därför godkänna att klubben använder den. Det ska även till ett bygglov från kommunen.

– Vi arbetar nu med en ansökan om ett förhandsbesked om bygglov. Om vi inte får vara i backen är det game over, säger Per Werngren, ordförande för Täby slalomklubb.

Hans Ahlgren (L), kommunalråd i Täby och ordförande i Täby Fastighets AB, är lättad över att kommunen nu äntligen kan jobba vidare med frågan.

– Det är fantastiskt. Det ger förutsättningar till att komma igång med konkret planläggning och hitta lösningar, säger han.

Den första versionen av avslutningsplan lämnades in redan 2007. Sedan dess har den blivit överklagad två gånger och hela ärendet har tagit lång tid.

– Med lite tur så kan man få alla handlingar godkända innan jul och vi kommer etablera skidverksamhet till vintern annars får vi en flygande start till vintern därpå, säger Per Werngren.

Vad betyder det för er om backen öppnar?

– För oss som klubb betyder det att vi får en samlingsplats och möjligheten att ta emot fler barn och unga, som idag står i kö, säger han.

Det finns även diskussioner om att skapa en ny detaljplan för hela området för att skapa ett nytt sport- och rekreationsområde.

När en backe kan öppna kan inte Hans Ahlgren svara på.

–  Jag önskar att det går så fort som möjligt.