Toppbetyg. Mitt i:s testpatrull My Bispo och Lissandra Di Leo ger Dalenparken 9 av 10 snöstjärnor i betyg. Foto: Pia Bispo

Se upp i backen, nu är snön här!

Äntligen vinter! Tillsammans har Enskedeborna gjort en pulkabackskarta på nätet. Mitt i gav sig ut i snön för att testa två av backarna. – Backen i Dalenparken är megabra, säger My Bispo, 8 år.

  • Publicerad 01:15, 15 jan 2021

Har du testat Dödskallebacken, Päronparken eller Hoppbacken?

Nu finns det en pulkabackskarta för invånarna i söderort. Det var Enskedebon Rebecca Allen Lampteys idé att ta fram en karta över var barnen faktiskt kan åka, som en motreaktion till debatten om Skogskyrkogårdens backe.

Den ombeds invånarna att välja bort av kyrkogårdsförvaltningen, för de sörjandes skull.

– Jag ville ha en lösning i stället för det negativa fokuset kring Skogskyrkogården. Jag har också haft svårt att veta var det finns backar, säger hon.

Vilken backe är bäst, tycker din familj?

– Killarnas favorit, sedan kartan kom, är Hoppbacken bakom Enskedefältets skola. Jag har en sjuåring så det ska vara lite mer än en kulle. Där blir det rejäl fart, för det finns ramper som är byggda av snön.

Initiativtagare. Enskedebon Rebecca Allen Lamptey har gjort pulkakartan. Foto: Privat.

Det är roligt att åka stjärtlapp i den jättestora rutschkanan

Över 20 backar att välja på

I skrivande stund finns det ett 20-tal backar på kartan, främst i Enskede – och Kärrtorpstrakten, men även i Gubbängen och Sköndal.

När Mitt i:s testpatrull ska prova backarna väljer barnen Dalenparken och en liten backe nedanför Enskede byskola, vid Triangelparken.

Runt Dalenparken finns små kullar som passar mindre barn. Men det är den största backen, vid fotbollsplan, som fångar barnens uppmärksamhet.

– Backen här är megabra, men den kanske är lite läskig för mindre barn. Det är roligt att åka stjärtlapp i den jättestora rutschkanan här också, säger My Bispo, 8 år.

– Dalenparkens stora backe passar oss bra. Den är rolig, säger Lissandra Di Leo, 7 år.

Gillar pulkabacken. Julie Chou med sonen Lukas 4 år i Dalenparken. Foto: Pia Bispo

Önskar slätare backe

Totalt ger testpatrullen, som råkar ha glömt hjälmarna för dagen, Dalenparkens stora backe 9 av 10 snöstjärnor i betyg.

En familj som besöker Dalenparken när vi är är där är Julie Chou och sonen Lukas, 4 år.

– Han tycker den stora backen är jätterolig. Men man ska nog vara minst tre år för att åka den. Jag skulle vilja att de gjorde backen något slätare och att de sandade vid sidan av så det går lättare att gå upp för backen, säger Julie Chou.

Backen vid Enskede byskola får däremot bara tre snöstjärnor i betyg av testpatrullen, något som kan bero på att backen var full av skolbarn när vi kom dit.

– Det var en lite dålig backe. Man kunde inte åka så långt i den, säger Lissandra Di Leo.

Dalenparkens stängsel borta

Det är söderortsborna själva som i Facebookgruppen Enskedebor tipsat om backarna. Kartan finns också att nå via Mitt i:s sajt.

Noteras ska att det stängsel som funnits nedanför Dalenparkens stora backe nu är borta. Stängslet satt runt en skyddsvall, framför fotbollsplanen. Skyddsvallen byggdes i sin tur för att barnen inte skulle åka in i fotbollsplanens stängsel och skada sig, vilket flera barn tidigare gjort.

Men nu är alltså stängslet runt skyddsvallen borta, eftersom barnen kunde skada sig på det stängslet också. (Stängslet kom upp i första taget för att barn inte skulle göra illa sig på vassa stenar i kullen, innan gräs hunnit växa upp på kullen.)

Visa merVisa mindre