Livgardet övar i centrala Stockholm under onsdag och torsdag. Bilden är en arkivbild Foto: Mostphotos

Se upp för soldater utanför riksdagen – Försvarsmakten övar

Omkring 200 soldater kommer att röra sig i centrala Stockholm under onsdagen och torsdagen – men inte på grund av ett faktiskt mot landets säkerhet. Försvarsmakten övar.

  • Publicerad 11:32, 20 nov 2019

Nej, det råder tack och lov inte i krig i Stockholm. Men under onsdagen och torsdagen pågår en stor militärövning i Stockholms centrala delar.

Det är Livgardet, Sveriges största regemente, som övar med omkring 200 soldater på Riksplan. Syftet är att öka bataljonens förmåga att stödja andra myndigheter med skydd och bevakning.

Fakta

Det här är Livbataljonen

  • Livbataljonen är Livgardets krigsförband som vid kris och krig förstärker skyddet av rikets och Försvarsmaktens ledning.
  • De ska också skydda viktiga objekt i och omkring Sveriges huvudstad, Stockholm.
  • Livbataljonen är också det förband som ansvarar för den statsceremoniella verksamheten inom Försvarsmakten och agerar skyddsvakter vid slottet.
Källa: Försvarsmakten

Börjar under onsdagen

Övningen inleds med en marsch från kavallerikasern på Lidingövägen till Riksplan och fortsätter sedan med att Livsbataljonen sätter upp posteringar och vägspärrar.

Soldater kommer att patrullera till fots i området under hela onsdagen fram till torsdag morgon då övningen avbryts och förbandet marscherar tillbaka till kavallerikasern.

Påverkar inte trafiken

Övningen görs tillsammans med riksdagsförvaltningen och regeringskansliet och kommer inte att ha någon nämnvärd påverkan på Stockholmstrafiken. Soldaterna kommer att vara stridsutrustade – men ingen skottlossningen kommer att ske.