Se upp för de nya ”sjömestrarna” i skärgården

Såhär i coronatider är det många som skaffar båt. Men det betyder också många ovana båtmänniskor i Stockholms skärgård till midsommarhelgen. – Det är jätteroligt att folk kommer ut på sjön och upptäcker båtlivet. Men läs på innan ni ger er ut, säger Thomas Brzezinski på Värmdö sjöräddningsstation.

  • Publicerad 17:00, 17 jun 2020

När utlandssemestrarna uteblir coronasommaren 2020 förlägger många stockholmare sin semester till skärgården. Många provar också på båtlivet själva.

På Blocket ökade sökningarna på ”båt” med 887 procent under maj månad jämfört med maj förra året. Detta enligt ett pressmeddelande från Sjöräddningssällskapet och Blocket. Båtaffärerna går snabbt, de flesta båtarna säljs på mindre än en vecka.

Fler fritidsbåtar i skärgården

Trenden märks också i Stockholms skärgård.

– Det är dags att mynta ett nytt uttryck, ”sjömestern”. Båtlivet brukar komma igång senare, först efter midsommar. Men redan nu är det mer fritidsbåttrafik i skärgården än vanligt. Det är stor skillnad, säger Thomas Brzezinski på Värmdö sjöräddningsstation, sjöräddningssällskapets nya station som öppnade 1 juni i år.

Det betyder också att det är många nybörjare ute på sjön. Redan förra helgen hade sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare mycket att göra, bland annat i Stockholms skärgård, kring innerstan och Lidingö enligt Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet. Ofta handlar det om enklare problem, som att något fått slut på bränsle, fått en tamp i propellern eller kört på ett mindre grund.

– Vi på Sjöräddningssällskapet älskar att vara på vattnet, och tycker det är kul att fler vill prova på båtlivet. Men det är viktigt att göra det med respekt för sjön, sina egna begränsningar och ta hänsyn till andra. Då kan vi alla tillsammans bidra till bättre sjösäkerhet, säger han.

”Omvänd förtjusning”

Vanligtvis är midsommarhelgen bråda tider för Sjöräddningssällskapets besättningar. Kombinationen vackert väder och rekordmånga nya båtägare bäddar både för många härliga soldränkta båtturer – men också för en hel del nödsituationer där folk behöver hjälp.

– Vi ser på den här med omvänd förtjusning. Det är jätteroligt att folk kommer ut på sjön och upplever båtlivet som ju är smått magiskt. Men samtidigt vill vi ha så litet som möjligt att göra, säger Thomas Brzezinski.

Sjöräddningssällsskapet är en ideell organisation som finansieras av medlemmarna och drivs av frivilliga sjöräddare. De hjälper till vid sjönöd och kör  livsnödvändiga transporter med sjöambulans. De har inte som uppdrag att kolla nykterhet på sjön.

Vad ska en nybliven båtägare tänka på?

– Läs på, bär flytväst, tänk på att ha med nödutrustning och ha möjlighet att larma, ha med en  mobil i vattenätt fodral. Bra kläder om vädret skulle ändras och nödproviant bör man också ha med sig. Sedan ska man inte vara för många i båten. Och vinka gärna åt oss om vi inte är upptagna och jobbar, det tycker vi är kul och trevligt.

Fakta

Nybliven båtägare? Detta ska du tänka på

Innan du åker ut

  • Lär känna din båt, utbilda dig om regler till sjöss och se över båtens utrustning.
  • Kolla vädret.
  • Meddela vart du åker.
  • Planera färden –  identifiera svåra passager och grynnor.

Till sjöss

  • Se till att du kan larma Se alltid till att du kan larma med mobiltelefon och eventuellt VHF-radio.  Förvara mobilen mobilen i vattentätt fodral.
  • Flytväst till alla ombord
  • Gott sjömanskap –Visa hänsyn, håll hastigheten, var rädd om människor och miljö, hjälp till i hamnar eller om någon signalerar till sjöss. Kör inte för fort så att du orsakar mycket svallvågor. Håll avstånd till andra båtar.
  • Var tydlig – det minskar risken för missförstånd som kan leda till olyckor.

Sammandrag av Sjöräddningsällskapets checklista inför sommarens båtturer.

Sjöräddningsällskapet är en ideell verksamhet som finansieras av medlemsavgifter, gåvor och donationer. Sjöräddningssällskapet sprider kunskap om sjövett och säkerhet samt medverkar i 80 procent av all sjöräddning som utförs i Sverige.

Källa: Sjöräddningssällskapet
Visa merVisa mindre