Kan var giftigt. Provtagning i Edsviken har visat förekomst av en eventuellt giftig cyanobakterie. Foto: Most Photos

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.

  • Publicerad 16:15, 22 okt 2020

Alger har den senaste tiden observerats i på flera platser i Edsviken, och provtagning har visat förekomst av en eventuellt giftig cyanobakterie (Microcystis botrys).

Utöver bad ska du även undvika att låta barn eller husdjur komma i kontakt med vattnet om det är grumligare än vanligt, uppmanar kommunen.

En grönbrun hinna eller fina trådar på ytan är andra varningstecken att se upp med.

Algblomning är vanligt under sensommar och höst när vattnet är näringsrikt samtidigt som solljuset gör att algerna kan växa snabbt. Varmt väder ökar risken, medan regn och blåst innebär minskad risk.

Kommunens råd

Det är svårt att skilja på giftiga och ofarliga algblomningar. Om du misstänker algblomning rekommenderar kommunen att du:

Undviker onödig kontakt med vattnet.

Håller uppsikt över barn och husdjur nära vatten, och inte låter dem vara i kontakt med vattnet.

Inte använder vatten från algblomningsområden (kokning förstör inte gifterna).

Kontaktar sjukvårdsupplysningen, läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med vatten med algblomning.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24