Kan var giftigt. Provtagning i Edsviken har visat förekomst av en eventuellt giftig cyanobakterie. Foto: Most Photos

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.

  • Publicerad 16:15, 22 okt 2020

Alger har den senaste tiden observerats i på flera platser i Edsviken, och provtagning har visat förekomst av en eventuellt giftig cyanobakterie (Microcystis botrys).

Utöver bad ska du även undvika att låta barn eller husdjur komma i kontakt med vattnet om det är grumligare än vanligt, uppmanar kommunen.

En grönbrun hinna eller fina trådar på ytan är andra varningstecken att se upp med.

Algblomning är vanligt under sensommar och höst när vattnet är näringsrikt samtidigt som solljuset gör att algerna kan växa snabbt. Varmt väder ökar risken, medan regn och blåst innebär minskad risk.

Kommunens råd

Det är svårt att skilja på giftiga och ofarliga algblomningar. Om du misstänker algblomning rekommenderar kommunen att du:

Undviker onödig kontakt med vattnet.

Håller uppsikt över barn och husdjur nära vatten, och inte låter dem vara i kontakt med vattnet.

Inte använder vatten från algblomningsområden (kokning förstör inte gifterna).

Kontaktar sjukvårdsupplysningen, läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med vatten med algblomning.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Låg inkomst ökar risken att dö i covid-19

Nyheter Dödligheten kan vara upp till fyra gånger så hög Bostadsort och låg inkomst har stor inverkan på risken att dö i covid-19, visar en ny rapport från Regionen. "Det viktigaste just nu är att hålla nere smittspridningen, eftersom de med låga inkomster...tisdag 24/11 18:50

Bilförare krockade med fem parkerade bilar

Nyheter Misstänks för vårdslöshet i trafik En bilförare körde in i inte mindre än fem parkerade bilar på en parkeringsplats vid stormarknaden i Rotebro på tisdagseftermiddagen.tisdag 24/11 17:25

Hunden Molars Ozzy stoppade inbrottstjuv

Nyheter "Bra samarbete" tycker polisen Natten till i dag grep polisen en inbrottstjuv i närheten av skolan Vittra Sollentuna och Pingstkyrkan i Skälby.tisdag 24/11 14:23