Se soldaterna träna för krig på Södermalm

Livgardets militärövning har skett i flera delar av city under helgen och fortsatte under måndagkvällen med att soldaterna firade sig ner för en bergvägg.

  • Publicerad 18:45, 14 maj 2018

Cirka 200 soldater från Livgardets Livbataljon befinner sig just nu i de centrala delarna av Stockholm. Övningarna inleddes redan under lördagen och avslutas först i morgon, tisdag, berättar Jenny Ringström, kommunikatör på Försvarsmakten.

– Ibland blir folk förvånade när de ser oss på gatorna. Men jag hoppas det uppfattas som betryggande att vi övar eftersom vi gör det för att kunna försvara allmänheten om det skulle behövas, säger hon.

I helgen skedde en stor del av övningarna inomhus, frånsett en marsch till fots under söndagen från Norrmalm och vidare norrut. Under måndagen har soldaterna genomfört flera olika övningsmoment i city bland annat har de firat sig ner för en bergvägg på Fjällgatan.

– Vi brukar göra det här någon gång om året. Just nu är det en grundutbildning som ska fira sig ner, för dem är det här bara en upplevelse men för oss instruktörer är det vardagsmat, säger Arne Wuolo och tillägger:

– Det står två soldater nere på marken och tar emot, om det skulle bli något strul kan de låsa linan och annars får vi instruktörer kasta oss över staketet och hjälpa till. Men det brukar inte hända någonting, människan är en överlevare.

Sarah Hernö, 21, har en månad kvar på grundutbildningen och fick via ryktesvägen höra att nedfirning från en bergsvägg var en av övningarna.

– Det var första gången jag gjorde något liknande. Det var väldigt nice faktiskt. Det som var läskigt var att klättra över staketet. Men resten var lätt, säger hon.

En efter en firade soldaterna sig ner för bergväggen på Fjällgatan i Stockholm. Foto: Jonna Claesson