Se nya bilderna på Nobel Center

Fyra nya illustrationer visar vad Nobel Center kommer att erbjuda när bygget är klart. "Det har varit viktigt för oss att visa vad man faktiskt kommer att få i huset", säger Ylva Lageson, vd för Nobelhuset.

  • Publicerad 13:50, 15 maj 2018

De fyra nya bilderna är ett resultat av det senaste årets arbete med att utforma vad det nya Nobel Center ska fyllas med och utformas.

De visar en stor luftig entré, våningsplanet en trappa upp, den stora hörsalen och det lilla torg som ska skapas framför huset på Blasieholmen.

– Vår del av torget som är närmast huset vill vi göra till en plats för uteservering. Det ska vara trevligt för stockholmarna att komma dit, säger Ylva Lageson, vd för Nobelhuset.

Torget. Text från pressmeddelandet: "I anslutning till Nobel Center skapas en ny allmän plats sydost om byggnaden. Under sommarmånaderna kommer fasaden att kunna öppnas upp och kaféet flyttar utomhus. Här möts Nationalmuseum och Nobel Center. Långväga besökare till Stockholm kommer kunna kombinera en dag med att ta del av svensk konst och design för att sedan lära sig mer om Nobelpriset. Båtar lägger till längs kajen och hela udden blir mer trygg och tillgänglig för stockholmarna. Fasaden är utformad av glas, natursten och ett mässingsliknande rostfritt stål som bildar ett vertikalt skimrande raster över byggnaden." Foto: tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects

Nobel Center kommer att rymma sex våningar – varav flera ska rymma både permanenta och tillfälliga utställningar, bland annat om Nobelpriset.

Den nya hörsalen, Auditorium, ska rymma totalt 800 sittande personer.

Domstol granskade Nobel Center-tomten

Trots att detaljplanen för Nobel Center godkändes våren 2016 är det ännu inte grönt ljus för att börja bygga. Planerna har överklagats av intilliggande fastighetsägare och ett antal föreningar. Mark- och miljödomstolen gjorde nyligen en syn av tomten och dom väntas före sommaren.

Våning ett. Text från pressmeddelandet: "Flera av våningsplanen i Nobel Center kommer att innehålla både tillfälliga tematiska utställningar och utställningar kring Nobelpriset, pristagarna och Alfred Nobel. En utveckling av byggnaden är de avgiftsfria vertikala utställningar som löper som en röd tråd längs de öppna trapphusen och kopplar samman våningsplan och dess olika aktiviteter. Här möts besökare från när och fjärran med strosande stockholmare. Runt utställningarna byggs också program för skolklasser. Målet är att alla skolbarn i Sverige någon gång under sin skoltid ska få besöka Nobel Center." Foto: tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects

De nya bilderna är ett sätt för Nobelhuset att få stockholmare att intressera sig mer för vad bygget kommer att erbjuda när det är klart.

– Vi vill visa man vad faktiskt kommer att få i huset och hoppas att folk kommer att uppskatta det, säger Ylva Lageson till StockhlmDirekt.

Se fler bilder i filmen ovan.