Se mäktiga norrskenet i Stockolm

I veckan kunde du se norrsken över staden. Vi snackade med stockholmaren Györgyi Kovács som ofta tar sig upp på stadens höjder för att se rymdfenomen.

  • Publicerad 11:52, 8 dec 2017

I måndagskväll drog en G2-klassad geomagnetisk storm in över staden. I Facebookgruppen "Norrsken i Sverige" skrev folk att de bevittnat naturfenomenet från bland annat Fridhemsplan, Lappkärrsberget, Vendelsö och Drevviken.

Hökarängsbon Györgyi Kovács hade förberett sig i en vecka och klädde sig varmt för att än en gång vandra upp på Högdalstoppen.

– Det var minus två ute, molnfritt och vi kunde se ett jättefint svagt grönt ljus över stan. Det var fantastiskt, jag stod och hoppade av glädje!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Intresset för norrsken blev stort när Györgyi flyttade till Sverige från Ungern för ett år sedan. Nu har det blivit en heltidshobby.

– Det är fantastiskt att följa aurora borealis över Stockholm. Jag är inne och kollar statistik flera gånger om dagen. Jag jobbar med IT så det är nog därför jag tycker det är kul, det kan ju påverka satelliter och annan elektronik. Sedan är det ju ett unikt fenomen som är vackert att bara titta på, i kontrast till stadens brus.

Enligt henne kan du se en geomagnetisk storm i Stockholm ungefär varje månad. Något som hon tror inte många känner till.

– Du måste hitta en riktigt mörk plats att stå på, och de flesta är kanske inte peppade på att gå ut i skogsnatten. Men jag älskar lugnet och avsaknaden av folk på de här platserna. Det bästa minnet är när vi såg meteorregn från Hammarbybacken i somras. I södra Europa är det en jättestor grej, men jag tror inte många stockholmare vet att det går att se mitt i stan.

Nästa tillfälle att se något liknande är natten mellan den 11-12 december.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Györgyi Kovács bevittnade i veckan norrsken över Globen och Södermalm. Foto: Györgyi Kovács

Bästa platserna att se norrsken i Stockholm:

Tips: Ha inte stadens ljus framför dig. Ta på dig varma kläder, du kan få vänta ett tag. Minst 3-4 lager på lager av kläder.

✓ Hammarbybacken,

✓ Högdalstoppen

✓ Nacka

HÄR kan du se vilka platser i Stockholm som är mörkast, och därför bäst för att se geo-stormer på.

Håll koll på norrsken HÄR – där du även kan få en alert när det närmar sig.

Visa merVisa mindre