Se havsörnen äta sitt byte – på Kungsholmen

En havsörn som käkar sitt byte – på isen utanför Lilla Essingen. Öbon Jesper Wikström Förne fångade naturupplevelsen på film.

  • Publicerad 16:10, 23 jan 2019

Det var i fredags som Jesper Wikström Förne fick syn på den mäktiga rovfågeln när han promenerade vid skateboardrampen på ön och blickade ut över isen mot Alvik. Genom sin pocketkamera med zoom lyckades han fånga scenen när örnen kalasar på ett byte. Enligt honom är det inte första gången han ser en havsörn i området och det är en imponerande syn.

Här simmar bävern obrydd längs Kungsholms strand

"Såklart mäktigt att se havsörn mitt i stan, det är ju vår största rovfågel." skriver han i ett mail till Vårt Kungsholmen.

Enligt stadens viltvårdare Tommy Tuvunger är det ganska ovanligt att rovfåglar av den här kalibern syns så här långt in i Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det kan hända, de tar tillfället i akt om de hittar något som faller dom i smaken så klart. Men det är mer vanligt att se dom längre ut i skrägården eller havsbandet. Jag har jobbat i stan i 30 år och låt mig säga att jag kanske har hört talas om något liknande fyra-fem gånger, så det är inte varje år det händer om jag säger så, säger Tuvunger.