Max Laserna, Robert Edman, Jan Borg och Karin Calissendorff visar upp dokumentet som låg i kapseln från 1700-talet. Foto: Pekka Pääkkö

SE FILMEN: Här öppnas tidskapseln från 1700-talet

Minneskrifter, dagstidningar och en fallen plåtbit som gav upphov till en hel renovering. Under en högtidlig ceremoni öppnades de tidskapslar som hittats i Storkyrkans topp. "Det är det finaste 1700-talsdokument jag sett," säger antikvarien Max Laserna.

  • Publicerad 16:18, 15 sep 2022

Det var ungefär ett år sedan de tre kapslarna hittades, samband med kyrkans renovering. Den äldsta var från 1742, nästa 1902 och den yngsta från 1930.

I dag hölls en ceremoni där vi äntligen skulle få se vad som gömde sig i skrinet.

Först hölls tal av bland andra domprosten och kyrkorådets ordförande innan det var dags för öppning.

Det gick nästa att skära i spänningen i kyrkan med kniv när Robert Edman från Kyrkans Fasighetssamverkan vek upp locket på lådan från 1742.

Tidskapslar hittade i Storkyrkans topp

"Sjukt spännande"

I den låg en minnesskrift över det årets renovering, med namn på personer inblandade i projektet.

Tidkapsel från 1736 som hittades i Storkyrkan. Foto: Pekka Pääkkö

"Åhr 1736 togs thet gamla höga tornet neder, alt intil tornmuren. Åhr 1742 blef thetta thornet fullbordat..." inleddes texten.

– Det var sjukt spännande. Det var princip vad vi trodde. Vår vision med den renovering vi gör nu är att återställa kyrkan till 1743 års årsring, och den här visar svart på vitt att vi varit rätt ute, sade Robert Edman efter ceremonin.

I kapseln från 1902 fanns bland annat en bit plåt från det gamla taket, papper med namn på alla plåtslagare som varit med, dagstidningar (en Social-Demokraten från 24 oktober det året) och ett tecknat porträtt av en skäggig man.

Historiska rester

I det senaste skrinet, från 1930, fanns en omfattande redogörelse av renoveringen av kyrkans torn, bland tidningarna ett nummer av Veckojournalen, en handsmidd spik modell större och en plåtbit.

Husmodern kostade 35 öre 1930. Foto: Pekka Pääkkö

– Det är roligt att plåtbiten fanns kvar. Det är troligen den som hittades utanför kyrkans entré och att man hittade den var en av anledningarna till att kyrkan åter renoverades, säger antikvarien Max Laserna, som också var på plats.

Mest imponerad var han av den äldsta kapselns innehåll.

– Det kändes fantastiskt. Det är det finaste 1700-talsdokument jag sett. Jag var lite orolig att det skulle vara svårt att tyda, men det var lättläst och elegant skrivet.

Välbevarade dokument

Det är även roligt att det alls fanns något kvar i kapseln, menar han, då det legat där i flera hundra år.

– Det hade varit ett antiklimax om allt bara var uppluckrat.

Kapslarnas innehåll ska sedan läggas tillbaka efter att det studerats, tillsammans med en ny kapsel med innehåll från nutiden. Vid ceremonin närvarade förskolebarn från Storkyrkoskolan och Nikolaigården som fick donera teckningar till framtiden.

Barnen fick vara med och lägga teckningar i en ny tidskapsel. Foto: Pekka Pääkkö