SE FILMEN. Här möts Brommalaget på botten – i jämställd kamp

När Bromma Caviar spelar match sitter målen på fyra meters djup och alla spelarna håller andan. Vi testade på undervattensrugby, världens enda tredimensionella lagsport.

  • Publicerad 06:44, 25 sep 2016

Men det gör sig jävligt bra på tv med undervattenskameror. Och ska sporter som orientering kunna sändas på tv så ska väl det här också gå,

I Husbybadets motionspool ligger ett par huvuden försedda med snorkel och dykmask och guppar. Doften av klor är påtaglig och ett konstant flöde av bubblor rör upp vattenytan. Från kanten av bassängen tycks stämningen i simhallen hyfsat stilla. Men den som sticker ner huvudet i vattnet får bevittna en rafflande rugbymatch – på fyra meters djup.  

– Det här är världens enda tredimensionella lagsport, du kan bli attackerad från sidan, under- och ovanifrån, säger Markus Bjurén.

Han är en av tre tränare i undervattensrugbylaget Bromma Caviar vars måndagsträning just nu pågår på Husbybadets botten.

Lagfärg. Genom de vita och blåa mössorna på huvudet håller spelarna koll på sina lagkamrater. Foto: Mikael Andersson

Längst där nere slåss 12 spelare iförda blå eller vita mössor om vem som kan placera den saltvattenfyllda bollen i motståndarnas målkorg. Snart stiger flera spelare samtidigt upp mot ytan och plötsligt står det klart att de guppande huvudena som syns från bassängkanten – det är bänkvärmarna. Nu är det dags för deras lagkamrater att hämta luft. 

– Jag har aldrig varit bra på bollsport men bra på att simma. När jag testade det här blev jag frälst på en gång, säger Markus Bjurén.

Får inte stor uppmärksamhet

Han har spelat i tio år och tycker att det är tråkigt att det för många är en helt okänd sport som sällan får någon uppmärksamhet. Även fast Sveriges landslag är framstående på både dam- och herrsidan och trots att sporten fick fäste här redan på 1960-talet.

– Men en gång fick vi vara med i en grej om udda sporter. Då var det ett klipp från uv-rugby från typ 1982 och ett gäng björnar som åkte skridskor, säger Markus Bjurén och rycker på axlarna.

Räddning. Målvakten får skydda korgen genom att blockera den, men man får inte hålla fast sig i den. Foto: Mikael Andersson

"Det svåra är inte att hålla andan"

Eftersom inget spel får ske över ytan gäller det att kunna hålla andan. En panikframkallande tanke för vissa, men inget att stressa upp sig för menar lagmedlemmen Estelle Persson.

– Det tar ett tag att lära sig, men man vänjer sig. Men det svåra är egentligen inte att hålla andan utan snarare trycket i öronen, säger hon.

Estelle Persson började efter att ha fått syn på några spelare och frågat vad det var för underlig sport de sysslade med. Idag har hon hunnit med att spela i svenska yngre juniorlandslaget och är med sina 17 år den yngsta spelaren i laget som består av en salig blandning människor. Alla tränar tillsammans oavsett kön och ålder. Lagets äldsta spelare är 56 år gammal.

– Vattnet jämnar ut skillnaderna. Samtidigt är skaderisken liten, det gör att det är en sport man kan hålla på med länge, säger Markus Bjurén.

Nybörjare. "Jag hade aldrig hört talas om det här förut, det lät både nytt och spännande", säger Jonathan Dahlgren. Måndagens träning var hans första någonsin. Foto: Mikael Andersson

Jämställt under vattenytan

Att alla kan spela tillsammans gör också att det i laget finns kompisar, far och dotter och en del par. Och stämningen känns välkomnande.

– Vi har många par här som träffats på botten. Tänder man på varandra när man ser ut såhär behöver man inte oroa sig för hur man ser ut naken, säger Markus Bjurén och syftar på sportens obligatoriska utrustning: mössa, snorkel, mask och fenor.

Taktiksnack. För att få varandras uppmärksamhet i vattnet kan spelarna slå händerna mot varandra. Men taktiksnacket måste tas över ytan. Foto: Mikael Andersson

"Jävligt bra på tv"

Matchen i poolen är intensiv och det kan vara svårt för en utomstående att hänga med. Ibland sker dock riktigt vältajmade passningar som till och med ett otränat öga kan uppskatta. Men för de som endast kan bevittna matchen från bassängkanten är sporten ingen publiksuccé.

– Men det gör sig jävligt bra på tv med undervattenskameror. Och ska sporter som orientering kunna sändas på tv så ska väl det här också gå, säger Markus Bjurén.

Djupt. I Husbybadet står målkorgarna på fyra meters djup och det blir lätt ett kluster av spelare kring målkorgen. Foto: Mikael Andersson

Det här är undervattensrugby

I undervattensrugby står målen på minst 3,5 meter och max 5 meters djup.

Varje lag har sex spelare på plan och sex spelare på bänken, bytena sker fritt.

Varje match är 2x15 minuter med två vattendomare och en landdomare som dömer.

Testa undervattensrugby?

Medan Åkeshovs simhall renoveras tränar Bromma Caviar i Husbybadet:

Måndagar 20-21:30 och onsdagar 18:45-20:15.

Facebook.com/brommacaviar

Visa merVisa mindre

Intensivt. Under ytan, under de två spelarna vid ytan pågår en vild strid om bollen. Foto: Mikael Andersson