SE FILMEN. Här kör en enig nämnd över Awad Hersi (MP)

Sprickan är total. Både Socialdemokraterna och egna partikamraterna vände sig mot sin ordförande Awad Hersi (MP) under gårdagens möte. Nu letar Miljöpartiet efter en ersättare. Men Awad Hersi vägrar lämna självmant.

  • Publicerad 12:31, 23 sep 2016

Inte många platser gapade tomma på stadsdelsnämndens möte på Spångafolkan igår kväll. Efter beskedet att Miljöpartiet i Stadshuset kräver att Awad Hersi (MP) avgår var intresset enormt. Miljöpartiets ledning har under en längre tid följt ordföranden, men det var först när 16 anställda och tidigare anställda anonymt riktade allvarlig kritik mot ordföranden i tidningen Mitti som måttet var rågat.

Blev rejält pressad

Ändå var det en ordförande vid gott mod som gjorde entré i lokalen igår kväll. Det var först långt in i mötet när Moderaternas skrivelse kom upp på bordet som Awad Hersi blev rejält pressad (se filmen). I skrivelsen kräver Moderaterna att nämnden skyndsamt ska tillsätta en oberoende revisionsbyrå att granska ordföranden.

– Jag föreslår att vår skrivelse beslutas om idag. Det finns inget beredningstvång, sa Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande stadsdelsnämnden.

– Det är ganska ovanligt att göra det på det sättet. Jag skulle avråda, som ordförande, att gå ifrån den praxis som har gällt i nämnden i alla år, sa Awad Hersi och möttes av en lång tystnad.

Miljöpartiets Awad Hersi, Sus Andersson och Stephan Gullberg. Foto: Sofia White

S och MP höll med

– Jag vidhåller mitt förslag om att det ska avgöras idag, sa till slut Ole-Jörgen Persson och fick medhåll av Liberalerna.

Då reagerade även majoriteten.

– Socialdemokraterna säger detsamma, sa Anna Jonazon, gruppledare.

– Guner Kahan ansluter sig också, sa Awad Hersis egen partikollega i Miljöpartiet.

I efterhand avslöjar Stephan Gullberg (MP) att de – utan Awad Hersis vetskap – kommit överens med Socialdemokraterna att ansluta sig till Moderaternas skrivelse redan före mötet. Endast Vänsterpartiet avstod från att delta i beslutet.

Krävde paus

När innebörden av detta gick upp för ordföranden begärde han en paus. Men saken var avgjord och när politikerna åter var på plats klubbades beslutet.

Majoriteten står nu öppet för att de inte vill samarbeta med Hersi.

– Vi socialdemokrater stöder Sara Pettigrew (MP) i Stadshuset i uppfattningen att Awad Hersi bör avgå, sa Anna Jonazon, Socialdemokraternas gruppledare som tidigare visat missnöje med ordföranden.

– Det är allvarliga anklagelser som kommit fram i tidningsartikeln. Det är ett rimligt beslut att han ska avgå. Vi får se om han sitter mandatperioden ut, sa partikollegan Stephan Gullberg (MP), ersättare i stadsdelsnämnden.

Kommer ni kunna samarbeta?

– Vi får köra på så gott det går, sa Gullberg.

Många nyfikna hade samlats i Spångafolkan på torsdagskvällen, efter de senaste dagarnas uppgifterna om stadsdelsnämndens ordförande Awad Hersi (MP). Foto: Sofia White

MP letar motkandidat

Sara Pettigrew, intern gruppledare för Miljöpartiet i Stadshuset, har tidigare sagt till Spånga Tidning att hon vill att Hersi avgår:

– Vi har följt frågan under en längre tid. De vittnesmål som vi tagit del av från förvaltningen gör att vi inte anser att han kan sitta kvar. Så ska inte rollen skötas.

"Kommer sitta kvar"

Hon skriver i ett sms att hon välkomnar en oberoende utredning av Awad Hersis agerande gentemot förvaltningen, men hälsar att hon inte vill lämna fler kommentarer i nuläget. På Miljöpartiets hemsida går det att läsa att valberedningen nu håller på att ta fram en motkandidat till Awad Hersi som dock vägrar lämna sin post självmant.

– Jag kommer att sitta kvar, sa Awad Hersi till Spånga Tidning på torsdagskvällen.