SE FILMEN: Här klottrar de ner Hägerstensbadet

Hägerstensbadets klotter visade sig vara konst. Nu kan du se filmen från konstkuppen.

  • Publicerad 17:12, 2 jan 2017

I början på hösten blev Hägerstensbadet nerklottrat, en aktion som senare visade sig vara en del av ett konstprojekt av den hyllade fotografen Niceguzz. Nu är verket "Uppfinn nått eller dö" i stort sett klart och i flera videos kan man se hur hela utomhusbassängen klottras ner.

Verket presenteras i form av filmer med musik av rapparen Max Peezay som kommer från hans nya album "When keeping it real goes wrong".

I filmerna syns hur flera svartklädda personer klottrar ner utomhusbassängen med röd sprejfärg. Händelseförloppet visas ur olika vinkar och i olika skeenden. Även delar av polisingripandet och försöken att sanera bassängen visas.

Fotades och filmades

Med sitt konstprojekt ville Niceguzz resa frågor kring hur konstformen graffiti värderas i det offentliga rummet. Konstprojektet har väckt stor ilska, men enligt Niceguzz beror det antagligen på att många inte känner till att hon beställt sanering av konstverket redan innan hon målade det.

"Borttagandet var en minst lika viktig del av verket och meningen var att allmänheten inte skulle upptäcka att det ens hänt", skriver hon i ett mejl till Tidningen Liljeholmen/Älvsjö.

Hela projektet förevigades med bland annat go pro-kameror, drönare och stillbildskameror. Allt skulle sedan avslutas med att platsen sanerades, något som skulle visa sig betydligt lättare sagt än gjort.

Färgen hade nämligen gått ner i betongen och i oktober fick fastighetskontoret en offert på 650 000 kronor för att ta bort klottret. Nu har kontoret fått in lägre offerter, men vad det kommer kosta att återställa bassängen är fortfarande oklart.

Moralpanik

I mejlkonversationer med fastighetskontoret sa sig Niceguzz vara "Hemskt ledsen och extremt ångerfull kring hanteringen av mitt konstprojekt." Hon bad också om ursäkt för den tid fastighetskontoret behövt lägga på ärendet.

I beskrivningen av projektet på sin hemsida framstår hon dock som något mindre ångerfull. Under rubriken Till moralpaniken/den intresserade, beskriver hon att hon valde just Hägerstensbadet för att det "Såhär års är en undanskymd och övergiven plats där ingen riskerar att skadas eller gå miste om något." Hon understryker också att hennes mening aldrig var att vandalisera något och att hon fått offerter på långt under 650 000 kronor.

Skälet till att graffitin fortfarande är kvar är att saneringen måste gå igenom den vanliga processen för upphandling. Enligt Niceguzz kommer det att bli hon som står för notan, och när det är klart vad som händer med graffitin är verket klart.

"Verket blir klart så fort jag vet vad som händer med borttagandet eller bevaringen av verket. Ska bli spännande", skriver hon i ett mejl.

Läs mer: AVSLÖJAR: Dyrt klotter är konstkupp av hyllad fotograf

Läs mer: Personnebadet förstört – kostar 650 000 att fixa

Läs mer: Hägerstensborna: Behåll graffitin på badet!

Läs mer: DEBATT. (M): Konstkuppen är ett brutalt övergrepp på vanliga medborgare

Klotterkonst. I september täcktes Hägerstensbadet av graffiti som del i ett konstprojekt. Foto: Ylva Bergman

Grammisnominerad

Niceguzz, vars riktiga namn är Saga Berlin, är en hyllad fotograf och musikvideoregissör. Hon har plåtat hiphop-stjärnor som Linda Pira och Rosh och i våras blev hon grammisnominerad för sin musikvideo till rapartisten Cherries låt "Tabanja"