För vi ska ta en groupie… Josefin Wahlberg Vannérus håller i mobilen.

Se filmen - Här firar Brottby sina afghanska vänner

Det är fullsmockat i lokalen när biskop Eva Brunne besöker Össeby Garns församlingshem. Hon vill titta mer på församlingens integrationsarbete, som lockar både nya och gamla Brottbybor.

  • Publicerad 15:59, 23 feb 2017

När biskop Eva Brunne besöker Össeby Garn i Vallentuna kommun är det för att se på en världskör med medlemmar från flera länder.

– Vi firar att vi känt våra afghanska vänner i ett år. Det känns fantastiskt. Och äntligen har det flyttat in människor i Hjärtbyn. Vi är så otroligt glada att ni kommit in i våra liv, säger Josefin Wahlberg Vannérus som arbetar med integration i Össeby församling.

Hon leder också kören, som bland annat sjunger ”Välkommen” av Kent. Det är fullsmockat i lokalen, av både nya och gamla Brottbybor och andra Vallentunabor.

En av de nyinflyttade är Ahmed Akbari, som kommer från Afghanistan, är 17 år och bor i Bällsta.

– Det är bra och vackert i Sverige. Och kallt, det gillar jag, mitt land är jättevarmt. Jag vill bli polis, för jag tycker om människor, säger han.

Afghansk dans är ett inslag under "ettårskalaset". Foto: Magnus Aronsson

– Här känner man att det inte bara är några som ger och andra som tar emot, utan ett ömsesidigt givande och tagande. Att vi delar gemenskapen. Och det är det kompis betyder: att dela bröd, säger Eva Brunne efter sången.

Biskop Eva Brunne får en pratstund med en av de nyanlända. Foto: MAGNUS ARONSON

Josefin Wahlberg Vannérus är glad över den stora anslutningen av frivilliga i Brottby.

– Det är ju så fantastiskt många som gör så fina insatser rent socialt; en stolthet kan jag tycka. Jag känner mig stolt över att just Brottby har så många fina människor som vill göra något bra.

Men det finns också mörkare stråk. Som att någon eller några rev ner hjärtana vid paviljongerna. Och hur de ensamkommande mår.

– Det är tufft i samhället i dag, det är alltid tungt att höra de här killarnas oro och ångest. När vi ordnar aktiviteter tror jag att de får leka och ha roligt en stund, samtidigt som det finns plats för själavård, säger Josefin Wahlberg Vannérus.

"Mormor" bangar inte en dans. Foto: MAGNUS ARONSON