Grabbarna grus Leonidas Lezis Plucner, Elmer Arnberg och Erik Wester gjorde sig snabbt hemmastadda i vad de kallar "trädkojan". Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

SE FILM: Nya utmanande parken på Skansen – så här tycker lekexperterna

Fest i trädkojan, lost i labyrinten och läskigt på toppen av klätterställningen. I onsdags invigdes den nya Ekorrparken på Skansen och klass 1 C från Rödabergsskolan fick fälla den avgörande rösten om vilken del som var bäst.

  • Publicerad 14:20, 28 okt 2016

"Parken är rolig för man kan röra mycket på sig"

Ett regngrått och tyst Skansen bryts av när sjuåringarna från Rödabergsskolan springer in på den nya Ekorrparken. De är experterna på lek och deras uppgift är enkel – att leka loss på de olika delarna av parken för att sedan rösta om vad som vad bäst. Klätterställningen, musikspelet, kulspelet och trojeborgen slåss alla om barnens uppmärksamhet. Så, vad tycker kidsen?

Yuchen Liu tycker den nya branta rutchkanan är läskig först, men efteråt rolig. Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

Det är läskigt alla gånger även om man vet att det är sjukt kul

– Jag röstar mest på klätterställningen, den är asrolig! Där finns det jättemånga bra grejer. En grej är två järnstänger, där man sätter händerna bakom sig och sen sätter man över benen och åker ner. Det är läskigt alla gånger även om man vet att det är sjukt kul, säger Valfrid Almgren, 7 år.

Klasskompisen Eva Wikström, 7 år, håller inte med. Hon tycker att kulbanan var roligast. Där fick klasskompisarna samarbeta för att få in kulan genom labyrinten, genom att tillsammans balansera plattformen.

Alva Settergren springer genom labyrinten, följd av Yuchen Liu. Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

Jag röstade på labyrinten. Den var rolig och lite läskig

Varm i kroppen

Det var också fullt spring genom Labyrinten. Där tävlade eleverna om vem som kunde hitta till mitten och ut snabbast. En av dessa var Queenie Ankarlid, 7 år.

– Parken är rolig för man kan röra mycket på sig. Jag röstade på labyrinten. Den var rolig och lite läskig, för man hittade inte och man trodde att man skulle krocka med de andra som sprang men det gjorde man inte. Jag blev varm i kroppen, säger hon.

Det var populärt och trångt när Erik Wester, Yuchen Liu och Eva Wikström och klaskompisar ville ta sig upp för att åka rutchkana. Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

Nu ska vi fira!

Vinnande klätterställning

Åsikterna går isär, men vinnaren blir till slut klätterställningen. Den är hal från regnet och svår att ta sig upp på eftersom ingen vinkel är rak. Läraren Ida Kravos håller med barnen, den är en självklar vinnare i parken.

– Den här klätterställningen stimulerar de äldre och inbjuder till samarbete. Den är svår att ta sig upp och ner på. Det är kul att se hur barnen ger varandra tips, säger hon.

Efteråt delas bullar och kolsyrad dricka ut. Flera av barnen kryper upp i klätterställningens huskoja, som de själva kallar ”trädkojan”. Där skakar de flaskorna och öppnar så det sprutar ut läsk.

– Nu ska vi fira! ropar Valfrid Almgren.

SE FILM:

Isabella Constantinou röstar vilken del av parken som var bäst, med hjälp av kastanjer. Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN

resultat

1. Klätterställningen:
24 kastanjer.

2. Musikspelen:
10 kastanjer.

3. Kulspelet:
9 kastanjer.

4. Trojeborgen:
7 kastanjer

Visa merVisa mindre

Samarbete. Läraren Ida Kravos: "Den här klätterställningen stimulerar och inbjuder till samarbete". Här får Yuchen Liu hjälp av klasskompisen Eva Wikström att ta sig upp för klätterställningen. Foto: SACHARIAS KÄLLDÈN