SE FILM: Här manifesterar de för Stockholms muslimer

Efter attentatet mot moskén i Christchurch förra fredagen har polis, volontärer och medborgare slutit upp för Stockholms muslimer. I dag bildades en mänsklig ring runt moskén vid Medborgarplatsen – för allas rätt att be i trygghet.

  • Publicerad 12:45, 22 mar 2019

Det var i samband med fredagsbönen nu vid lunchtid som en mänsklig ring bildades runt Stockholms Moské på Medis, efter ett initiativ av vännerna Mattias Schain och Samuel Sjöblom. Mattias berättar att han inspirerades av de norska ungdomar som bildade en mänsklig ring runt synagogan i Oslo efter attentatet mot synagogan i Köpenhamn 2015.

– Jag är själv jude och vet hur utsatt man kan känna sig, även när sådant här inträffar på andra sidan jorden. Det är viktigt att förmedla att de inte är ensamma i sin oro och sorg. Deras säkerhet är inte deras ansvar, det är hela samhällets.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Imamen och moskédirektören Mahmoud Khalfi välkomnade initiativet.

– Vi måste komma ihåg att de som vill ont är i minoritet. Det har varit så många goda krafter, allt från ökad polisnärvaro, volontärer, präster och vanliga medborgare, som visat stöd. Hela familjer har kommit med blommor, det är svårt att beskriva hur mycket det betyder att människor med olika bakgrund sluter upp tillsammans för frid och tolerans.

"Måste stå på benen"

Moskéns medlemmar har varit chockade och sorgearbetet pågår fortfarande. Sedan händelsen har man beslutat att stänga moskéns dörrar under den tid som bönestunden pågår, 3-4 minuter. I övrigt har man i samråd med polisen valt att fortsätta verksamheten precis som vanligt, berättar Mahmoud Khalfi.

– Vi ska fortsätta vara en öppen verksamhet. Terrorister vill skrämma och sprida rädsla. Vi får aldrig ge upp, vi måste stå på benen och samlas mot ondskan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under manifestationen slöt enligt polisen cirka 800 personer upp för att visa sitt stöd utanför moskén där cirka 2 500 muslimer befann sig. Det var personer i alla åldrar

Shikiba Sejadi var en av dessa och på väg in till bönen var hon rörd över manifestationen.

– Så glad att se att så många accepterar min religion, säger hon med handen på hjärtat.

Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Fi i Stockholm, var där med sin 84-åriga morfar – klädd i traditionell klädsel från Peru.

– Jag vill visa solidaritet med våra muslimska vänner efter den här fruktansvärda händelsen ända från Peru, säger Hugo Blanco.

Cirka 800 personer slöt upp enligt polisen. Foto: Sophie Stigfur

Initiativtagarna Mattias Schain och Samuel Sjöblom Foto: Sophie Stigfur

Ingrid Berg från Stocksund är här för att stå upp mot de främlingsfientliga krafterna i Sverige. – Samma idégods som låg bakom attacken ser vi på sociala medier och inom politiken idag. Vi måste visa att söndra och härska inte är rätt väg, utan visa att vi står enade Foto: Sophie Stigfur

– Jag vill visa solidaritet ända från Peru, med våra muslimska vänner efter den här fruktansvärda händelsen, säger Hugo Blanco. Foto: Sophie Stigfur