Skiss. Så här kommer Mälarterrassen se ut, enligt stadens senaste plan. Foto: Foster + Partners/Dbox

SE BILDERNA: Så kommer nya Mälarterrassen se ut

Projekt Slussen har kommit halvvägs. I tisdags presenterade staden nya bilder på sina bearbetade planer för Mälarterrassen. Förhoppningen är att den kan börja byggas i höst.

  • Publicerad 14:50, 19 mar 2021

En av de största pusselbitarna i nya Slussen är Mälarterrassen, den del av området som kommer binda ihop Södermalmstorg med Gamla stan.

Tidigare har presenterats att två huskroppar kommer ligga på var sida om en trappa, terrasser ska vetta mot vattnet, med lokaler bakom sig. Ett gångstråk ska binda samman Söder med Munkbron.

I tisdags presenterade staden en mer detaljerad plan för Mälarterrassen, utifrån synpunkter som inkommit.

– Vi har jobbat mycket med fasadmaterial, och för att ge Mälarterrassen ett mjukare intryck, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsråd.

Taken på byggnaderna har fått mindre lutning. En mur som tidigare skar av trappan har bytts mot ett räcke, för att platsen ska öppnas mer. Den mur som bygger upp terrasserna ska få granitdelar som kläs i grönska.

– De ska efterlikna de bergväggar som ses längs Söder Mälarstrand och Stadsgårdsleden. Grönskan är också bra på det sätt att det förebygger klotter, säger Joakim Larsson.

Konceptbild. Mälarterrassen ska utformas för att smälta in i Södermalms bergiga miljö. Foto: Foster + Partners/Dbox

Upplyst. "Tanken är att vi ska jobba med belysningen, så platsen känns trygg, vilsam och kan användas på kvällstid", säger Joakim Larsson. Foto: Foster + Partners/Dbox

Byggarbete drar igång i höst

I mars ska stadsbyggnadsnämnden ta beslut om bygglovet, och ambitionen är att de grundläggande arbetena ska påbörjas i höst.

Bygget ska inte påverka trafiken mer än den görs av de arbeten som pågår vid Södermalmstorg idag. Mälarterrassen ska stå klar 2025.

– När allt är klart kommer Slussen vara ett myller av liv. Det blir den mötesplats vi utlovat, istället för den trafikplats det var innan, säger Joakim Larsson.