Anpassad. En 50 meter lång bassäng uppdelad på mitten med olika djup så att alla, oavsett simkunnighet, ska kunna bada. Foto: Mikael Andersson

SE BILDERNA: Så blir Stockholms nya jättebad

Med plats för 3000 personer, tre bassänger, kafé och stora ytor för picknick och solbad kan Järvabadet komma att bli en självklar sommaraktivitet. Häng med på en exklusiv förhandsvisning.

  • Publicerad 16:26, 20 feb 2020

Det är bara småsaker kvar att göra

Precis vid Eggeby gård på Järvafältet ligger Järvabadet, som om några månader slår upp portarna för allmänheten. Redan under 1970-talet diskuterades ett bygge av ett utomhusbad i Järva, men inte förrän 2014 började staden återigen att dra i trådarna – för att sedan ta första spadtaget under sommaren 2018.

– Vi vill öka simkunnigheten bland Järvaborna och stockholmarna, och samtidigt kunna erbjuda en härlig och inkluderande mötesplats under sommarmånaderna. Det här är ett perfekt sätt att göra det på, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

I princip färdigställt

Invigningen planeras till maj senare i år, och egentligen kvarstår bara småpill med anläggningen. Bland annat ska en staty sättas upp utanför entrén, där en gigantisk karta av Järva redan pryder marken.

– Det är en staty av ett barn med en jordglob under armen, som är redo för att gå ner och ta sig ett bad. Förutom det är det bara småsaker kvar att göra, som att snygga till och finslipa detaljer och så, säger Pye Seaton, projektledare på fastighetskontoret.

Tanken är att man ska kunna ta sig till badet framför allt genom att gå, cykla eller åka kollektivt, och massor av cykelparkeringar finns precis utanför badet. Vägarna kring bygget har även blivit upprustade.

Bumptrappa. Rullstolsburna ska själva kunna ta sig ner i bassängen. Foto: Mikael Andersson

Undervisningsbassäng. Här ska undervisning hållas för de som inte känner sig säkra på sin simning. Foto: Mikael Andersson

Anpassat för alla

Det finns fem könsneutrala flexomklädningsrum på anläggningen, som man får be om nyckel till i entrén. Här kan personer som inte är bekväma med att byta om med andra gå in, eller barnfamiljer som vill byta om tillsammans. I den största bassängen finns en bumptrappa som är anpassad för rullstolsburna, och reningssystemet är anpassat för bad med kläder på.

– Det kan vara att man vill täcka hela kroppen av till exempel religiösa skäl, då ska man få göra det, säger Pye Seaton.

Badet har en undervisningsbassäng, en plaskbassäng för mindre barn samt en större bassäng som är tvådelad med avskiljande vägg, med en grundare del och en del med djup för en traditionell 25-metersbassäng. Den grunda delen är utformad för de som inte är vattenvana eller som vill träna simning.

– När man är tonåring och kanske inte kan simma vill man kanske ändå inte hålla till i undervisningsbassängen, då är det här en bra lösning. Det här ska vara allas bad, säger Pye Seaton.

Dennis Wedin instämmer.

– Vi är väldigt stolta över att ha byggt ett bad som är så pass inkluderande – vem som helst är välkommen här. Jag ser jättemycket fram emot invigningen och jag tror att det här kommer bli ett lyft för Järva, säger han.

Pye Seaton, projektledare fastighetskontoret och Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Mikael Andersson

Utomhusduschar för alla längder kommer finnas på badet. Pye Seaton, projektledare på fastighetskontoret, visar runt. Foto: Mikael Andersson

Så blir Järvabadet

✓ Invigs i maj och kommer att vara öppet under sommarmånaderna.

✓ Sköts av idrottsförvaltningen som kommer att ha simskolor och andra aktiviteter på platsen.

✓ Det finns två stora omklädningsrum för kvinnor och män med duschar och avhängningsplatser, värdeskåp med hänglås samt fem separata flexiomklädningsrum.

✓ Runt om på anläggningen finns utomhusduschar, stora gräsplättar med plats för solbad och picknick, samt grillning och ett kafé.

Visa merVisa mindre

Bassängerna

✓ Den stora bassängen är 50 meter lång och avgränsad vid mitten, där ena halvan kommer ha "vanligt" djup och andra halvan kommer att vara grundare.

✓ Plaskbassängen är till för de allra minsta, och har ett sluttande djup.

✓ Undervisningsbassängen är anpassad för simundervisning.

Visa merVisa mindre