Foto: AIX Arkitekter

SE BILDERNA: Fabriksbyggnader bevaras när Älvsjö växer med tusentals bostäder

Bostäder, parkeringshus och parker med grönområden. Älvsjö ska föryngras och fabriksbyggnaderna i det gamla Kabelverket ska rivas – men inte alla.

  • Publicerad 10:00, 19 maj 2016

Framtidens Älvsjö går nu in i nästa fas och planerna för den sista delen av Kabelverket har nått allmänhetens ljus. Staden vill i den här etappen göra plats för över 600 bostäder och dessutom står flera parker och grönområden på agendan.

Gamla byggnader bevaras

Men planeringen av Kabelverket har inte varit helt smärtfri. För att få plats med alla bostäder tvingas man riva fabriksbyggnader som finns i området, något som inte varit uppskattat av alla. Nu ger staden lugnande besked till kritikerna - både kraftcentralen och en av kontorslängorna ska stå kvar.

– Vi har bedömt de som särskilt värdefulla. Vi vill ha kvar byggnaderna då de lyfter hela området med både färgsättning och struktur. Det ger ett mervärde till platsen, säger Ann-Sofi Rundqvist på stadsbyggnadskontoret.

Först var planen att bara halva kontorshuset skulle stå kvar, men nu väljer man alltså att spara hela för att göra om det till studentlägenheter. Hur kraftcentralen ska användas är inte klart än.

Särskilt skydd

– Det ska anpassas efter de historiska värdena, men vad det blir kan jag inte svara på. Det kan bli en restaurang eller ett kulturhus, men det kan också bli bostäder, säger Ann-Sofi Rundqvist.

Dessutom ska både kraftcentralen och kontorshuset få ett särskilt skydd för att de ska få en högre status. Under drygt en månad har nu Älvsjöborna chans att ta ställning till stadens förslag på hur det nya området ska komma att se ut.

 

Parkering. Ett stort parkeringshus planeras vid Älvsjövägen. Det är trähuset längs till höger. Foto: AIX Arkitekter

 

Visionsbild över gångfartsgatan och kvartersplatsen. Foto: AIX Arkitekter

 

Vy från sydost längs Kabelverksgatan, söder om planområdet. Foto: AIX Arkitekter

 

Flygvy. Såhär kan det gamla kabelverket komma att se ut. Foto: AIX Arkitekter

 

Tyck till om bygget

Den sista etappen är på samråd fram till den 22 juni.

Den första juni klockan 17.00–19.00 hålls ett samrådsmöte i form av öppet hus vid Älvsjö stadsdelförvaltning, Älvsjö stationsplan 21.

Förslagen ställs ut i Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4 och på Älvsjö stadsdelsförvaltning, Älvsjö stationsgata 21 under ordinarie öppettider.

Det går också att lämna synpunkter på förslaget via post och mejl: Stockholms stadsbyggnadsnämnd, Registraturen, Box 8314, 140 20 Stockholm

Visa merVisa mindre

Bygget påbörjades i år

Totalt 1775 lägenheter, lokaler, nya Kämpetorpsskolan, ny förskola, nya parker, en ny idrottshall och bollplan planeras i området som ligger nära Älvsjö centrum. 

Utbyggnaden för hela området är beräknad att ske under tio år.

Byggstart för etapp påbörjades i början av 2016.

Visa merVisa mindre