Vy. Snart kan man på ett säkert sätt spana in utsikten från berget i Hjorthagen. Foto: Exploateringskontoret

Se bilderna: Här är Hjorthagens nya utsiktsplats

En utsiktsplats har byggts på berget ovanför Hästhagsparken i Hjorthagen. Till midsommar öppnas den för allmänheten – dock utan gångväg.

  • Publicerad 16:59, 20 maj 2020

Har du märkt att det tornat fram något på berget ovanför Hästhagsparken i Hjorthagsparken?

Här har staden byggt en utsiktsplats sedan förra sommaren, som en del av projekt Jackproppen.

Då öppnar Hjorthagens nya parklek

Utsiktsplatsen består av en brygga i betong med glasräcke runt om, med utsikt över bostadsområdet och parken nedanför, mot Norra Djurgården och Fiskartorpet.

Får gångväg i höst

Bryggan blev nyligen klar och i höst kommer man även anlägga en gångväg till platsen nerifrån gasverksområdet, genom skogen och upp på berget. Ytterligare en gångväg kommer gå bort till Erik Wallins nybyggda bostäder i Jackproppen.

Men innan gångvägarna kan göras i ordning måste man sanera en del mark i skogen, vilket gör att arbetet drar ut på tiden, berättar Martin Lövström, byggledare på exploateringskontoret.

– Vi hade väl tänkt att vi bygger det här under hösten. Men det är lite konstiga tider, vi behöver till exempel hitta någon som kan leverera dörrplåtar och stål. Det kan ta upp emot ett år, säger Martin Lövström.

Just nu sitter ett byggstängsel i vägen för utsiktsplatsen, men tanken är att själva bryggan ska öppna för allmänheten till midsommar.

– Då är det genom skogen man får gå, så det är inte så jättetillgängligt.