Så här ser ett rum ut där de mest akuta patienterna tas. Personalen övar nu, för att alla rutiner ska sitta. Läkarchef Cornelia Härtel. Foto: Pekka Pääkkö

Se bilderna från Södersjukhusets nya akut

Den nya akuten på Södersjukhuset är snart redo att tas i drift. Det är supermoderna och dubbelt så stora lokaler. Men det ska inte anställas fler personal – och frågan är om väntetiderna kortas.

  • Publicerad 15:59, 10 mar 2020

Det luktar målarfärg i korridorerna och till och med papperskorgarna glänser.

Om några månader tas den första patienten emot på den splitternya akutmottagningen på Södersjukhuset, som nu ligger i ett nybyggt hus till höger om huvudentrén istället för till vänster där den nuvarande akuten ligger.

Akuten får nu en egen röntgenavdelning. Foto: Torkel Ekqvist/Fotogruppen Södersjukhuset

Tio akuter i akuten

Vad är då nytt? Ytan blir till en början mer än dubbelt så stor. Men den stora nyheten är att det nu blir tio mindre väntrum till tio mindre akutmottagningar, i stället för en gemensam akut som det ser ut i dag.

Patienter möts som tidigare av en kassa, där en sjuksköterska gör en bedömning på hur sjuk personen är. Därefter slussas patienterna vidare till någon av de tio mindre akuterna.

Blir du sorterad till akut K, vet du att det är allvarligt. Då det är dit de sjukaste akutfallen tas.

En av de nya ”mini-akuterna” i den nya akuten. Foto: Torkel Ekqvist/Fotogruppen Södersjukhuset

– I dagens akut ligger patienterna på varandra huller om buller i två långa korridorer

Leif Engström Eriksen, vårdenhetschef

Väntetiderna ska kapas

Fördelen med det nya systemet är att väntetiderna förhoppningsvis blir kortare.

I dagens system med en gemensam akut går de sjukaste fallen före de mindre sjuka. Vilket leder till att det kan bli väldigt långa väntetider för de allra flesta.

När man från början sorterar in patienterna efter vårdbehov blir det förhoppningsvis inte samma proppar.

– I dagens akut ligger patienterna på varandra huller om buller i två långa korridorer. Det en stor röra, om man får säga så. Det är mycket lugnare här när det är mera uppdelat, det finns mer plats och fler vårdrum, säger Leif Engström Eriksen, vårdenhetschef.

B-akuten är till för mindre sjuka patienter. Läkarchef Cornelia Härtel, och vårdenhetschef Leif Engström Eriksen. Foto: Pekka Pääkkö

Problem på dagens akut

Den nuvarande Sös-akuten har varit omtalad den senaste tiden. Den har liknats vid en krigszon där patienter legat som packade sillar. Det har vittnas om extremt långa väntetider.

Hur ska ni undvika att det blir samma sak på den nya akuten?

– Jag tor det kommer att gå smidigare i och med att arbetsmiljön blir bättre. Det räknar man med påverkar våra väntetider, säger Sari Säisä Ponzer, verksamhetsområdeschef och fortsätter.

– Ordet krigszon tror jag sägs för att det i dag inte finns tillräckligt med rum. Att patienter ligger i korridorerna vilket gör att det ser överbelamrat ut. På den nya akuten finns det mycket mera plats. Det är en stor skillnad.

På den nya akuten finns betydligt fler ställen där patienterna kan ligga. Det ska förhoppningsvis nu vara slut med bårar i korridorerna. Foto: Pekka Pääkkö

Inte fler personal

Men trots att den nya akuten växer i yta ska det inte anställas fler personal. Akuten räknar med samma flöden i den nya som i den gamla akuten, runt 90 000 patienter per år.

Ett problem som inte kan fixas med nya lokaler är att patienter i dag blir liggande länge på akuten, eftersom det inte finns tillräckligt många vårdplatser dit de kan slussas vidare.

– Men det är inte akutens problem, utan sjukhuset och resten av vården, säger Sari Säisä Ponzer.

Öppnar i maj

Den 13 maj kl. 8 öppnar den nya akuten. Men den stora entrén är inte klar då, utan patienterna får använda en provisorisk ingång i två månader fram tills dess.

Den gamla stänger den 13 maj kl.14.

– Den dagen är den enda som Södermalm har två akutmottagningar öppna samtidigt, säger Leif Engström Eriksen.

Ett av de nya väntrummen. Den nya akuten får dagsljus, vilket den gamla inte har. Foto: Torkel Ekqvist/Fotogruppen Södersjukhuset

 

Den nya ambulansintaget. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

Kostar miljarder

2015 togs det första spadtaget till Sös nya akut. Maj 2020 invigs den. Prislappen för nya Sös, med nya akuten, operationssalar, ambulanshall, obduktion m.m. är runt 4,5 miljarder.

Den gamla akuten byggdes 1974 och renoverades 1994.

Den gamla akuten är byggd för en kapacitet om 60 000 patienter per år. Den nya har kapacitet för 140 000 patienter. Men sjukhuset räknar med att ta emot ungefär lika många patienter som i dag, runt 90 000.

Anledningen är närakutsreformen, som kom till efter att den nya akuten storlek planerades. Närakuterna tar i dag en stor del av patienterna som tidigare gick till vanliga akuten.

Då det nu finns plats över i nya akuten ska barn- och gynakuten och akuten för våldtagna på sikt flytta in i de nya akutlokalerna.

Sjukhuset vill också på sikt att Rosenlunds närakut flyttar närmre den nya akuten. I dag ligger närakuten en promenad bort. Men inga beslut är ännu tagna om detta.

Källa: Södersjukhuset
Visa merVisa mindre