1700-tal. Vägg och valv tillhörande restaurang Pelikan och Café Klotet sticker upp ur tjälen. Foto: Pekka Pääkkö

SE BILDERNA: 1700-talets Södermalmstorg ser dagens ljus

Gustav Vasas vallgravsmur, rester av ett ölkafé och drömmar om vikingatiden. Nu är sista stora utgrävningen i Slussen i full gång. "Vi har bara börjat skrapa på ytan", säger arkeologen Philip Tonemar.

  • Publicerad 14:32, 14 jan 2022

Mellan cykelpendlare, biltrafik och tunnelbanan pågår utgrävningarna av Södermalmstorg. Under ett tunt snötäckte sticker rester av historien fram.

– Det som syns är källarvalven till restaurang Pelikan och ölkaféet Klotet, säger arkeologen Jan Kockum.

Vi står på en spång som går över där Klotgränd och Brunnsbacken en gång i tiden möttes. Kvarteret, som kom att bli Nedre Järngraven, byggdes upp efter Mariabranden 1759. Pelikan öppnade inte långt därefter.

Café Klotet var ett populärt vattenhål med anor från 1800-talet som främst besöktes av hamn- och kolarbetare. Från 1907 drevs det av ölhandlare Albin Rydh och hustrun Anna Wilhelmina.

Historiska fynd gjorda i Stigbergsparken

Historisk gata. Mikael Bertheau står på Klotgränd, som inte sett dagens ljus sedan 1930-talet. Foto: Pekka Pääkkö

Så här såg Klotgränd ut innan byggnaderna revs 1931. Närmst i huset till höger låg Pelikan, ölkaféet Klotet låg strax bakom. Foto: Stadsmuseet / CC-BY-NC-SA

Revs på 30-talet

Utgrävningarna har pågått sedan november och hittills har arkeologerna tagit sig ner fyra meter, tio meter återstår. De strukturer som hittas katalogiseras och mäts noga, fynd hamnar hos Stadsmuseet.

– Vi har bland annat hittat kritpipor och keramik, men källarna var relativt väl städade när husen revs på 1930-talet, förra gången Slussen byggdes om, säger arkeologen Philip Tonemar.

Arbete pågår. Anna Bergman och Sofia Lindell undersöker lämningarna i Slussen. Foto: Pekka Pääkkö

Ölhäng. Bild tagen runt 1910 inne på Café Klotet. Längst bak till vänster står Anna Wilhelmina och längst bak till höger Albin Rydh. Foto: Ur Svensk numismatisk tidskrift, 5 sept 2007. Fotograf okänd.

Mycket som väntar

Under väntar ännu en källarvåning, sedan grusmassor från Gustav Vasas tid. Sedan är man nere på det som arkeologerna verkar längta mest till – medeltiden.

– Vi har bara börjat skrapa på ytan. Har vi tur kommer vi ner till 1500-talet och tidigare än så, men kan vi bara få belägg för hur det såg ut under medeltiden hade det varit stort, säger Philip.

Slussen - en arkeologisk guldgruva

Arkeologer. Philip Tonemar och Jan Kockum från Arkeologikonsult vid vallgravsmuren från Gustav Vasas tid. Foto: Pekka Pääkkö

Ett modernt försvar

En rest från Gustav Vasas tid är redan synlig – en vallgravsmur. Den kom till när han på 1540-talet började modernisera Stockholms försvar. En vallgrav grävdes då mellan Saltsjön och Mälaren, utanför Söderports tre vakttorn.

I dag finns bara 16 meter av muren kvar. Den går till och med att se från tunnelbanan av den resenär som har ögonen på skaft.

Dagens utgrävning är en direkt fortsättning på den som gjordes för några år sedan, dikt intill. Då grävde man ner sig hela vägen till vikingatiden. I dag vet man relativt lite om hur platsen såg ut då.

Förhoppningen är att kokgropar eller lämningar av bosättningar ska finnas kvar, långt under marken.

– Det här är den sista stora undersökningen kvar att göra inom Slussenprojektet. Vi hoppas den ger mycket ny information om stadens historia, säger Philip.

Bakom byggplanket: Så ser Slussen ut just nu

Slussen år 1773. Målning över Brunnsbacken som finns hos Stadsmuseet. I huset till vänster låg Pelikan. Foto: målad av Johan Sevenbom, 1773.

Södermalmstorg

Torget har sina anor från medeltiden, då kallat Malmtorget.

Det stenlades på 1630-talet och under en tid användes det som avrättningsplats.

1662 flyttade stadens järnhantering hit från Järntorget, och i 200 år dominerade export av järn platsen.

Namnet Södermalmstorg blev gängse under 1700-talet. Det kom sedan att kallas Södermalms brunsbacke, efter den brunn som låg i sydöstra delen av torget.

På 1930-talet byggdes torget om i samband med att Slussen gjordes om.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre