Se bilder på nattens norrsken över Stockholm

På flera platser i Stockholm färgades himlen sprakande grön av det vackra norrskenet i natt. En av dem som fångade det på bild var Huddingebon Jimmy Tiljander. Och i natt kan det bli en ny chans att se ljusfenomenet.

  • Publicerad 10:31, 8 okt 2018

Jimmy Tiljander var ute i Gömmareskogen med sin drönare när han läste om norrskenet i en grupp på Facebook. Då stod han bakom ett berg som skymde det mesta av himlen, men snart såg han skenet från drönarens kamera på mobilskärmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det blev snabba ryck, jag hann precis få upp drönaren och ta bilderna. En liten stund täckte det halva himlen, berättar han.

Det är inte första gången Jimmy Tiljander ser norrsken över Stockholm. Förra året syntes det också men betydligt svagare, berättar han.

– Det finns en Facebookgrupp som heter Norrsken där folk tipsar när det är bra förhållanden. Sen är det bara att ha tålamod och att klä sig varmt, tipsar Jimmy Tiljander.

Mystiska ljuspelare över Botkyrka i natt

Orsakas av solstorm

Och medan många stockholmare nog blev överraskade av norrskenet var Hans Bengtsson på SMHI förberedd. Den geomagnetiska stormen i solen var förutsagd, berättar han.

– Det är alltid solen som är boven i dramat. Det är hål i solen som gör att laddade partiklar strömmar ut. När de kolliderar med partiklar i jordens atmosfär efter några dygn ser vi det här geomagnetiska fenomenet, säger han.

Norrskenet är vanligast i de norra delarna av landet, vi som bor i de södra landsdelarna får uppleva fenomenet mera sällan. Särskilt nu när solen är inne i en lugn del av sin elvaårscykel, förklarar Hans Bengtsson.

Ny chans ikväll

Och den som missade det sällsynta himlafenomenet i natt kan få en ny chans när mörkret faller ikväll.

– Det kan vara en god chans att se det i Stockholm ikväll, kanske 30 till 35 procents chans, säger Hans Bengtsson.

För att maxa chansen att få syn på norrskenet ska man helst befinna sig utanför stans tätbebyggda områden, med en öppen horisont och dit så lite av stadens ljus som möjligt når. Och störst chans är det för norrortsborna.

– Ofta syns norrskenet nära horisonten. I en storstad är det ofta hus i vägen. Och ljuset från staden gör att himlen blir för ljus för att få syn på det. Och här i södra Sverige ska man vända blicken norrut, det heter ju norrsken, säger Hans Bengtsson.

Har du tagit bilder på norrskenet? Skicka dem gärna till oss sodrasidan@direktpress.se!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Norrsken

Norrsken, eller aurora borealis, kan oftast ses närmast jordens poler som ett grönt, rött eller blått sken i himlen, i form av draperier, bågar eller strålar.

Det uppstår när solen får utbrott och kastar ut solvindar med laddade partiklar mot jorden. När partiklarna träffar jordens atmosfär krockar de med atomer och molekyler som finns där och styrs mot polerna av jordens magnetfält.

Källa: Rymdstyrelsen

Visa merVisa mindre

Norrsken i folktron

Historiskt finns en mängd förklaringar och teorier kring vad det dramatiska naturfenomenetet beror på och vad det förebådar.

Enligt svensk folktro var norrskenet ett varsel – starka och sprakande norrsken i södra delen av himlen varnade för krig och onda tider. I Lappland trodde man att att svår kyla väntade om norrskenet bildade en båge över horisonten i norr, medan vädret skulle bli mildare om norrskenet "fladdrade upp" på himlen.

I södra Sverige trodde man att norrskenet uppstod när samerna sprang med eldbloss på fjällen och jagade sina renar.

Kustbefolkning i Sverige och Norge har trott har Norrskenet bestod av reflexer från stora sillstim i havet. I Skottland har skenet kallats "the merry dancers" och enligt legenden uppstod det när övernaturliga väsen dansade i skyn för att imponera på en vacker kvinna.

Inuiter på Grönland och i norra Kanada trodde att norrskenet var de dödas boning och att det fladdrande ljuset visade att de ville ha kontakt med sina levande släktingar och vänner.

Källa: Wikipedia, Populär historia

Visa merVisa mindre