UTESLUTS. Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stadshuset, tvingas lämna partiet. Foto: Mitt i

SD:s gruppledare i Stockholms stad utesluts ur partiet

Sverigedemokraternas Peter Wallmark petas från partiet.

  • Publicerad 07:07, 26 apr 2022

Det har stormat en del kring Peter Wallmark. Tidigare i år startades en internutredning av gruppledaren i Stockholms stad. Under tiden utredningen pågick stängdes han av från partiet och fick inte uttala sig om sin situation.

– Det är locket på från min sida, sade Peter Wallmark när Mitt i pratade med honom i mars.

Utredningen kring Peter Wallmark klar i april

Utesluts

Nu meddelar partiets pressavdelning att Peter Wallmark utesluts ur partiet, rapporterar DN.

”Han har delgivits en redogörelse i samband med utredningen och partistyrelsen har tagit ställning till hans yttrande. I övrigt är ärendet att betrakta som en intern angelägenhet och något som vi inte kommenterar i detalj”, skriver pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl till DN.

Wallmark själv menar att han ska ha blivit erbjuden att arbeta inom rikspolitiken som bostadspolitisk talesperson för SD.

Men så blir det alltså inte.

– Vi hade en tydlig överenskommelse. Några dagar senare fick jag ett mejl om jag var under internutredning. Då förstod jag direkt vad som höll på att hända. Jag är en bricka i ett maktspel i Stadshuset. De slaktar hårt mot personer som varit oppositionella inom partiet i Stockholm, säger han till Mitt i.

Vad som händer nu är oklart.

– Om jag blir politisk vilde eller inte vet jag inte. Men först ska jag landa lite och umgås med familj, barn och barnbarn. Men jag är SD:are och ser det inte som aktuellt att gå till något annat parti. Men en comeback inom SD är helt uteslutet.

I och med Peter Wallmarks uteslutning finns bara två av de ursprungligen åtta SD-ledamöterna som efter valet 2018 valdes in kommunfullmäktige.