SDE Hockey och Danderyds Gymnasium samarbetar

Från och med höstterminen 2018 inleder SDE Hockey och Danderyds Gymnasium ett samarbete som ger spelare i SDE chansen att kombinera gymnasiestudier med hockeysatsning.

  • Publicerad 14:56, 30 nov 2017

– Äntligen! Jag har varit i SDE i åtta år och vi har försökt få till det här flera gånger tidigare. Nu blir det av, säger Daniel Broberg, sportchef i SDE Hockey.

Spelare födda 2002 i SDE J18, SDE Dam och SDE Dam U får chansen att från hösten nästa år kombinera studier med hockeyträningar på vardagsmorgnar.

200 poäng i ishockey

Det handlar om en Lokal Idrottsutbildning, LIU, där eleverna får betyg i 200 poäng ishockey. För att ha Nationell idrottsutbildning, NIU, krävs att klubben har verksamhet på elitnivå – vilket SDE Hockey ju faktiskt har.

– Ja, vi har ju det på damsidan, men Hockeyförbundet har ändå sagt nej. Vi har överklagat, men egentligen struntar vi i det nu när vi startar en lokal variant, säger Daniel Broberg.

Träningar före skolan

Alla träningar hålls i Tigerbalsamhallen i Stocksund. Eleverna tränar före skolstarten, tre gånger i veckan första året och två gånger i veckan år två och tre.

Hockeyinriktningen kan kombineras med fem olika 3-åriga program, bland annat Natur Natur och Natur Samhälle, och är öppen för spelare i SDE Hockey.

– Om någon söker sig till oss så kommer vi säga okej och den elev som byter klubb får gå kvar, men i första hand är det en SDE-verksamhet. Vi kan inte ta emot alla, det är ingen ekonomi i det här för oss, säger Daniel Broberg.

Varför gör ni det?

– För att våra spelare ska utvecklas men framför allt för att det länge har funnits en efterfrågan i Stockholm. Väldigt många hockeyspelare från Stockholm åker till hockeygymnasier ute i landet. Okej, om Skellefteå hör av sig, då kanske de ska åka, men ofta är det inte på den nivån.

Tidigare har det arit svårt att få till hockeyinriktningen schemamässigt, men nu har SDE Hockey och Danderyds Gymnasium hittat en lösning som funkar, berätar SDE:s sportchef Daniel Broberg.

Fokus kommer att ligga helt på individuell träning och flera tränare ska vara med – utöver Daniel Broberg själv även Oscar Dahlgren (huvudtränare i J18 Elit), Krister Falk (huvudtränare i SDE U16) och Ola Kahem (målvaktstränare).

Hur många tror ni kommer att välja hockeyinriktningen?

– Hittills har ett 15-tal räckt upp handen internt och så har några hört av sig utifrån. Jag gissar att det landar på 10–15 första året. Men även om det skulle bli bara fem stycken så kommer vi att köra ändå. Träningarna är dessutom öppna även för SDE-spelare som går på andra gymnasier, förutsatt att det funkar schemamässigt för dem, säger Daniel Broberg.

Vanlig intagning

Intagning till programmen på Danderyds Gymnasium kommer att ske via meritpoäng och inte på sportsliga meriter.

Senaste ansökningsdag är samma som för det vanliga gymnasievalet – den 15 februari och den 15 maj (eventuellt omval).