AVSTÄNGING. Sverigedemokraternas gruppledare i Salem, Mona-Lisa Larsson, har uteslutits ur partiet. Foto: Stefan Källstigen/Mostphotos

SD:are i Salem utesluten av partiet

2018 var ett mörkt år för SD i Salem, med avhopp och uteslutningar ur partiet med tomma stolar i kommunfullmäktige som följd. Men sedan dess har det sett lugnt ut – fram till nu när partiets gruppledare har uteslutits ur partiet, trots löfte om inga fler tomma stolar.

  • Publicerad 05:00, 9 nov 2021

Redan under mandatperioden 2010–2014, när Sverigedemokraterna knep ett mandat i Salems kommunfullmäktige, gapade stolen tom.

Nästa mandatperiod såg det bättre ut. Inte bara hade partiet företrädare på plats, utan de lyckades utöka sina mandat till två. Fram till 2018.

Med sex månader kvar till valet meddelade partiets båda representater i kommunfullmäktige att de lämnar partiet, och stolarna ekade åter igen tomma. Strax innan valet 2018 kom beskedet att flera som fanns på partiets vallistor blivit uteslutna ur Sverigedemokraterna på riksnivå, och gruppledaren valde att hoppa av.

Bättre 2018–2022

Vice gruppledaren, Mona-Lisa Larsson, lovade då att det inte skulle bli några tomma stolar för mandatperioden 2018–2022.

Partiet vann ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige, och allt verkade frid och fröjd – fram till september 2021. Då kom beskedet att Mona-Lisa Larsson, nu gruppledare, blivit utesluten ur partiet.

Något som moderpartiet på riksnivå bekräftar för Mitt i. Men de vill gå längre in i ärendet än så.

"Det är ingenting som vi kommenterar", skriver partiets pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl till Mitt i.

"Jobbar från där vi är nu"

Nu gruppledare är Markus von Wowern. Trots partiets turbulenta förflutna, ser han positivt på framtiden.

– Jag resonerar att vi får jobba från där vi är nu. Förhoppningsvis kommer vi att kunna fortsätta jobba mot våra mål och för partiet och de som har röstat på oss, säger han.

Riskerar ni att inte kunna fylla alla stolar inför nästa mandatperiod?

– Som det ser ut nu kommer vi att ha tillräckligt. Vi vet ju inte hur röstresultaten ser ut än, men om det följer samma positiva utveckling som vi har haft så kommer det inte vara några problem att fylla stolarna.

Mona-Lisa Larsson har valt att inte kommentera.

SD:s ledamöter i Salem lämnar sina platser

SD utesluter två kandidater i Salem

Nu lämnar även SD:s förstanamn i Salem