– Mörkertalet är stort. Det finns flickor som plötsligt har varit borta tre veckor från skolan och när de kommer tillbaka är de gifta gifta, fast de är underåriga. Det är inte svenskt sätt att tänka, säger SD:s gruppledare Bo Ehlin.

Nyligen ville Socialdemokraterna att Sollentuna skulle införa en nollvision för mäns våld mot kvinnor, och föreslog bland annat insatser inom förskola, grundskola och i gymnasiet för att bryta den machokultur man anser råder.

Inte långt efter det föreslog Alliansen att skolorna i Sollentuna ska förstärka sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, och en helt enig utbildningsnämnd röstade ja till förslaget.

Därutöver har utbildningskontoret anställt tidigare kommunpolisen Johan Lundgren som trygghetssamordnare för att stötta skolornas trygghetsarbete.

https://www.mitti.se/nyheter/polis-ska-skapa-trygghet-i-sollentunas-skolor/repukn!NAPnUrIQdFMt1RxJSDgEw/

Nya lagar i juli 2020

SD tycker inte att deras motion är överflödig, trots de initiativ som redan tagits.

– Nej, det här berör inte bara skolan utan väldigt många sektorer i kommunen. Man måste tydliggöra vad som som gäller i Sverige – och passar inte galoscherna så får de väl välja ett annat land att bo i, säger Bo Ehlin.

Han menar att kunskap och information om lagarna mot hedersrelaterad brottslighet, som trädde i kraft den 1 juli 2020, ännu inte nått ut till alla som kan beröras av dem i Sollentuna kommun.

I de nya lagarna nämns exempelvis möjlighet att utfärda utreseförbud när ett barn riskerar att föras utomlands för att giftas bort eller bli könsstympad.

Lagen mot barnäktenskap har också förstärkts vilket gör det straffbart att förmå eller tillåta ett barn under 18 år att ingå äktenskap.

– Det råder egentligen stor politisk enighet kring det här, och det är en viktig fråga. Nu gäller det att gå från ord till handling, säger Bo Ehlin.

Thunes avvaktar

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) känner till motionen, men det är för tidigt att kommentera dess innehåll anser han.

– Jag måste invänta beredningsprocessen. Efter att motionen gått på remiss till berörda förvaltningar behandlas den politiskt, säger han.