Övervakningskameror. Idag sitter det övervakningskameror på några platser i Haninge. Foto: Sacharias Källdén

SD vill se fler övervakningskameror i Vega

Sverigedemokraterna i Haninge vill att fler övervakningskameror inom kort sätts upp i Vega. Men det politiska styret har inte nappat på förslaget.

  • Publicerad 08:00, 26 aug 2021

Enligt Christian Lindefjärd, ordförande i SD Haninge, behövs fler övervakningskameror i Vega för att öka tryggheten i området. Därför har han skrivit en motion som ska togs upp i kommunstyrelsen i måndags, som dock fick avslag då endast SD och Moderaterna röstade för den.

– Motionen är för tryggheten i Vega, den senaste tiden har det varit mycket rån och otrygghet där och du ska inte behöva vara rädd när du rör dig i området, säger han.

Mitt i har tidigare rapporterat om en namninsamling för att sätta upp fler övervakningskameror i Vega, som startades av en Vegabo efter att hans dotter blivit rånad vid pendeltågsstationen. Insamlingen är även en anledning till SD:s motion.

– Motionen gjordes också som ett initiativ för att indirekt ge mer tyngd till namninsamlingen.

Hur många kameror skulle det handla om?

– Antal har vi inte gått in på än, men tanken är att placera ut dem på skymda platser där det är otryggt och inte så mycket folk i rörelse, säger Christian Lindefjärd.

Christian Lindefjärd är ordförande i Sverigedemokraterna i Haninge. Foto: Mostphotos

Jens Davidson (KD) är kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor i Haninge. Foto: Pressbild/Haninge kommun

"Ingen brottsutsatt plats"

Men enligt Jens Davidson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor i Haninge, är Vega inte en särskilt brottsutsatt plats. Något som krävs för att övervakningskameror ska sättas upp i brottsförebyggande syfte.

– Vår inställning till motionen baserar sig främst på de lagar som finns gällande kameraövervakning och polisens bedömning av området. Platserna i Vega där Christian vill sätta upp kameror är inte platser som skulle klassas som extra brottsutsatta, säger han.

Nya kameror vakar över Haninge

Förra året antog Haninge kommun ett trygghetsprogram där en av punkterna var en fortsatt utbyggnad av olika former av kameraövervakning i och i anslutning till kommunens egna fastigheter. Under året har övervakningskameror satts upp i och runt skolor i Haninge, vid några sporthallar, vid biblioteket i Västerhaninge och Gula villan, samt vid två förskolor i Vega.

– Det är viktigt att poängtera att vi är redo att sätta upp kameror som en trygghetsåtgärd om en plats vid en kommunal fastighet skulle ses som extra brottsutsatt, säger Jens Davidson.

På kommunstyrelsens möte fick motionen avslag, endast Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för förslaget.