STOCKHOLMS BUDGET FÖR 2016. Den presenterades på en pressträff i Stadshuset på onsdagen. Foto: Andreas Jennische

SD vill ha särskild bostadskö för stockholmare och dra in alla pengar till "utländsk kultur"

Sverigedemokraterna släppte i dagarna sin skuggbudget i Stockholm. I fokus är bostadsbristen, krav på folkomröstning om asylinvandringen och "svensk kultur".

  • Publicerad 11:34, 9 nov 2015

Hjärtefrågan och huvudfokus i SD:s budget är bostadsfrågan. Sverigedemokraterna föreslår i sin skuggbudget att man ska kunna öronmärka bostäder i en separat bostadskö för folk som är skrivna och folkbokförda i Stockholms stad.

– Vårt stora fokus är bostadsfrågan. Den måste vi lösa för det är enormt viktigt för Stockholms tillväxt. Det är ett jätteproblem som det ser ut idag, säger Martin Westmont (SD).

Mer bostäder

Samtidigt vill de bygga fler bostäder men inte förtäta innerstaden, och dessutom bevara grönområden och uppskattade parker. Frågan är vart det ska byggas nya bostäder. Martin Westmonts svar:

– Det finns områden i Stockholms innerstad som kanske är gamla industriområden eller områden som inte används på ett bra sätt.

Folkomröstning

Partiet vill ha en folkomröstning om asylinvandringen och premiera "svensk kultur".

– Om man vill sätta upp en teaterföreställning om till exempel Strindberg så är det väldigt intressant. Det är den typ av kultur som vi ska premiera i Sverige, säger Martin Westmont.

Kultur inriktade på "utländska kulturer" som Martin Westmont säger hänvisas till andra för att få pengar.

– Den typ av kultur ska man inte få pengar från kommunen för, då får man söka stöd från till exempel privata aktörer, säger han.