Samtidigt som debatten om slöjförbud rasar i Frankrike vill Sverigedemokraterna få upp frågan på bordet i Region Stockholm. I en motion föreslår partiet en klädpolicy för regionens anställda som skulle innebära "ett generellt förbud mot religiösa, filosofiska och politiska symboler".

"Det är olämpligt att anställda signalerar personliga ställningstaganden som riskerar att väcka olust och oro för att som patient bli bedömd utifrån andra lojaliteter än vad vårdsituationen föranleder" skriver de i den nya motionen.

En neutral personalklädkod bidrar till "gemensamma normer, markerar samhörighet och underlättar kommunikation", menar partiet.

Men Sverigedemokraterna får inte medhåll, i alla fall inte av tjänstemännen på hälso- och sjukvårdsförvaltningen som utrett frågan.

Förbjudet att diskriminera

De skriver att regionen utgår från vårdhygieniska krav på klädsel i patientmöten, som kort ärmlängd, tvättrutiner för plagg, samt förbud mot klockor och smycken på händer och underarmar.

Vidare påpekar de att det, förutom att svensk lag förbjuder diskriminering, inte heller är tillåtet med indirekt diskriminering, där en neutralt formulerad regel i praktiken enbart träffar individer med en viss religiös tro.

2018 sade Arbetsdomstolen nej till en policy om att alla skulle hälsa i hand med hänvisning till att det enbart skulle missgynna muslimer. En neutral klädkod skulle framför allt missgynna muslimska kvinnor som bär huvudduk eller slöja.

Tamsons (M): Tror inte på förbud

Men det finns verksamheter som infört en klädkod där till exempel slöja inte är tillåten. Det företag som står för trygghetsvärdarna i SL-trafiken stäms nu för diskriminering, sedan en värd med slöja nekats fortsatt arbete med hänvisning till klädkoden, något som DN rapporterat om.

"Jag förväntar mig att de som jobbar åt SL och våra leverantörer klär sig helt, rent och efter ändamålet med omtanke om resenärerna och kollegorna. Något generellt förbud mot att bära just slöja på svenska arbetsplatser tror jag inte på" uppgav trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) då till tidningen.

Sverigedemokraternas motion behandlas vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på tisdag, den 13 april.