KLÄDKOD. Sverigedemokraterna vill förbjuda religiösa symboler i regionens verksamheter. Foto: Mostphotos

SD vill ha neutral klädkod i regionen

De lyckades inte få en regnbågsfri flaggpolicy, och ser heller inte ut att kunna stoppa slöjan. Sverigedemokraterna i Region Stockholm stöter på patrull i sin strävan att regionen ska vara "fri från symboler".

  • Publicerad 12:00, 11 apr 2021

Först ville de införa en flaggpolicy i regionen, och inte hissa regnbågsflaggan under Stockholm pride. Men det blev nej när motionen behandlades i höstas.

Nu försöker de få gehör för en klädpolicy för regionens anställda.

Sverigedemokraterna i Region Stockholm vill ha "ett generellt förbud mot religiösa, filosofiska och politiska symboler" i regionens verksamheter.

Oro för olust

"Det är olämpligt att anställda signalerar personliga ställningstaganden som riskerar att väcka olust och oro för att som patient bli bedömd utifrån andra lojaliteter än vad vårdsituationen föranleder" skriver de i den nya motionen.

En neutral personalklädkod bidrar till "gemensamma normer, markerar samhörighet och underlättar kommunikation", menar de.

Men Sverigedemokraterna får inte medhåll, i alla fall inte av tjänstemännen på hälso- och sjukvårdsförvaltningen som utrett frågan.

Vårdhygien viktigare

De skriver att regionen utgår från vårdhygieniska krav på klädsel i patientmöten, som kort ärmlängd, tvättrutiner för plagg, samt förbud mot klockor och smycken på händer och underarmar.

Vidare påpekar de att det, förutom att svensk lag förbjuder diskriminering, inte heller är tillåtet med indirekt diskriminering, där en neutralt formulerad regel i praktiken enbart träffar individer med en viss religiös tro.

Muslimer missgynnas

2018 sade Arbetsdomstolen nej till en policy om att alla skulle hälsa i hand med hänvisning till att det enbart skulle missgynna muslimer.

En neutral klädkod skulle framför allt missgynna muslimska kvinnor som bär huvudduk eller slöja, och är indirekt diskriminering vilket strider mot svensk lag, skriver regionens tjänstemän och föreslår att motionen avslås.

Nekades jobba

Men det finns verksamheter som infört en klädkod där till exempel slöja inte är tillåten. Det företag som står för trygghetsvärdarna i SL-trafiken stäms nu för diskriminering, sedan en värd med slöja nekats fortsatt arbete med hänvisning till klädkoden, något som DN rapporterat om.

"Jag förväntar mig att de som jobbar åt SL och våra leverantörer klär sig helt, rent och efter ändamålet med omtanke om resenärerna och kollegorna. Något generellt förbud mot att bära just slöja på svenska arbetsplatser tror jag inte på" uppgav trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) då till tidningen.

Sverigedemokraternas motion behandlas vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 13 april.

SD vill stoppa prideflaggan på bussarna