Martin Westmont (SD) och Sverigedemokraterna vill att medborgarkontoren görs om till återvändarkontor för att öka utvandringen. Till vänster medborgarkontoret i Rinkeby. Foto: Ulrica Andersson/Stockholms stad

SD vill göra om medborgarkontoren till återvandringskontor

Minskad invandring, förbud mot tiggeri och en helt ny förvaltning som ska hjälpa människor som flytt till Stockholm att lämna landet. Det föreslår Sverigedemokraterna i sitt förslag till budget för Stockholm.

  • Publicerad 06:09, 28 okt 2016

Minskad invandring och ökat fokus på att få flyktingar, EU-medborgare och andra invandrade personer att lämna Stockholm är ett genomgående tema i SD:s budgetförslag för 2017.

LÄS ÄVEN

Sverigedemokraterna vill till exempel lägga 50 miljoner kronor på att få flyktingar och andra invandrade personer i Stockholm att lämna Sverige. Partiet föreslår att Stockholm skapar en särskild återvandringsförvaltning och gör om medborgarkontor till återvandringskontor.

– Till en början vill vi att staden ska starta lokala återvandringscentrum i förorten. Där ska det finnas vägledare som informerar människor om att det finns andra möjligheter för någon som inte trivs Sverige eller har svårt att komma in i samhället, säger Martin Westmont, politisk sekreterare för SD i Stadshuset och ledamot i kommunfullmäktige.

Enligt Westmont ska detta ”frigöra hyresrätter i Stockholm” och ”minska trycket på skattebetalarna”.

– Det kan handla om att få en biljett hem eller få ett startbidrag för att det ska vara lättare att starta om på nytt i hemlandet eller i ett grannland till hemlandet, säger Martin Westmont.

Är det inte en bättre affär att människor blir skattebetalare här?

– Vår uppfattning är att det är en win-win för båda parter. Allt ska ske på frivillig grund, säger Westmont.

Partiet vill tillsätta en särskild utredning som ska räkna ut vad invandringen och alla dess konsekvenser kostar Stockholm. Ett förslag som partiet lagt fram tidigare – och som majoriteten avvisat.

Mer ur SD:s budget

Sänkt skatt med 20 öre. Besparingar ska göras på bland annat Rådet för mänskliga rättigheter, demokratisatsningar och på socialbidragen. Partiet tror att det fuskas en hel del med det senare och föreslår en utredning för att få svart på vitt.

Partiet säger att det ska byggas fler bostäder än i dag men slår inte fast någon siffra på hur många.

Föreningar med krav på etnicitet ska inte få ekonomiskt bidrag.

Gröna parkområden ska värnas.

Bygg Österleden.

SD vill bygga modulhus åt unga och studenter istället för nyanlända.

Förbjud tiggeri.

Slopa ekonomisk hjälp till EU-medborgare.

Visa merVisa mindre

Det här är en skuggbudget

Partier som inte ingår i den styrande majoriteten i Stockholm lägger som regel fram egna förslag till budgetar vid sidan om den som majoriteten tänker rösta igenom. Dessa kallas skuggbudgetar.

En skuggbudget innehåller inte alla detaljerade uträkningar som majoritetens budget men visar vilka frågor och satsningar som ett parti prioriterar.

Ju närmare valet, desto mer kan en skuggbudget ses som ett utkast till valplattform.

Läs om övriga partiers budgetar här:

Stockholms nya budget: "Att bryta segregationen är det stora projektet"

Moderaterna vill minska antalet stadsdelar i Stockholm

Kristdemokraterna föreslår kraftig skattesänkning

Liberalerna vill se sänkta skatter och lönesatsningar inom socialtjänsten

Centerpartiet vill höja bostadsmålet med 20 000 lägenheter

Visa merVisa mindre